Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Mondială de Sprijinire a Drepturilor Cetăţenilor Palestinieni în Israel,celebrată la Bucureşti

palestina

Ziua Mondială de Sprijinire a Drepturilor Cetăţenilor Palestinieni în Israel a fost celebrată, luni, la Bucureşti, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai comunităţii palestiniene şi arabe din România, preşedintele Înaltului Comitet de Monitorizare a Afacerilor Cetăţenilor Arabi în Israel, Mohammed Barakeh, fiind oaspetele special al evenimentului.

Acesta a vorbit despre ceea ce el a numit inegalităţi sociale din regiune, dar şi despre impactul internaţional al conflictului dintre israelieni şi palestinieni. "Pe măsură ce această ocupaţie s-a consolidat, pe măsură ce ne-am confruntat cu mai multe probleme, cauza noastră nu a mai fost una locală, ci state întregi din zona arabă sunt distruse sub pretextul răspândirii democraţiei", a afirmat preşedintele Înaltului Comitet de Monitorizare a Afacerilor Cetăţenilor Arabi în Israel.

El a vorbit şi despre împărţirea teritorială dintre cetăţenii israelieni şi cei palestinieni. "E suficient să vă spun că dacă în 1948 aveam cam 75% din terenul pe care se află Israelul, acum, din cauza confiscărilor intense, toate satele şi oraşele noastre din interiorul Israelului reprezintă acum 2,4% din acest teritoriu", a spus el. Potrivit acestuia, în prezent "nu se dau autorizaţii pentru construcţii de locuinţe în Israel". "În ultimii ani ne confruntăm cu o stare de sufocare care nu se poate descrie din punct de vedere al locuinţelor, al terenurilor, al spaţiilor de construit şi de locuinţe. Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm acum este a teritoriului şi a adăpostului - faptul că nu se dau autorizaţii pentru construcţii de locuinţe în Israel (...). E vorba de dreptul omului de a avea un adăpost, de a avea o casă", a mai afirmat Mohammed Barakeh.

El s-a referit şi la inegalităţile economice din Israel. "Israelienii care trăiesc sub nivelul sărăciei sunt 14% iar palestinienii sub linia sărăciei sunt cam 50%. În interiorul Israelului sunt două state, de fapt - un stat bogat pentru evrei şi un stat sărac pentru palestinieni", a declarat el. Preşedintele Înaltului Comitet de Monitorizare a Afacerilor Cetăţenilor Arabi în Israel a mai spus că aceste probleme au fost aduse în atenţia comunităţii internaţionale. "Nu este loc să menţinem acest subiect la nivelul discuţiilor cu israelienii, ci acest subiect trebuie să devină un subiect internaţional, de aceea am ales această zi, de sprijinire a drepturilor palestinienilor", a adăugat el. conform Agerpres.

Mohammed Barakeh a susţinut că dorinţele poporului palestinian sunt legate de coordonatele unei "vieţi decente". "Facem apel către toate forţele democratice din lume să se pună în mişcare în ceea ce priveşte această situaţie (...) Noi nu cerem imposibilul, dorim să avem o viaţă decentă, să avem egalitate, să avem drepturi depline în ţara noastră, pentru că nu avem o alta (...). Nu vreau să se considere că ceea ce spun este o provocare, dar nu avem alternativă", a subliniat el. La rândul său, ambasadorul statului Palestina la Bucureşti, Fuad Karim Saliba Kokaly, gazda evenimentului, a vorbit despre importanţa discutării acestei probleme. "Situaţia palestinienilor din teritoriile care au fost ocupate în 1948 şi pe care s-a construit statul Israel are o importanţă deosebită, fiind vorba despre drepturile acestei minorităţi care la un moment dat a avut tot şi a ajuns să nu mai aibă absolut nimic", a afirmat diplomatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.