Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zona Buftea-Corbeanca, 'vârful de lance' al SUA în România

presidency.ro
Trump Klaus Iohannis

stiripesurse.ro vă prezintă subiectele zilei din presa de mâine, având ca temă principală un articol din cotidianul Național referitor la strategia SUA în domeniul securității și la proiectele de pe teritoriul țării noastre:

Național:

Dupa cum aratam in urma cu ceva vreme, planurile Administratiei Trump pentru intarirea flancului estic al NATO in chiar „coasta Rusiei” si declararea „hegemoniei militare americane” in state loiale ca Polonia, Tarile Baltice si Romania prevedeau constructia a doua noi baze si pe teritoriul tarii noastre.
Iar cum intelegerea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump s-a referit si la acest aspect, pe langa cel al constructiei unei autostrazi strategice Gdansk – Constanta, deja expertii militari s-au apucat de ceva vreme de lucru, prima propunere pentru a gazdui o noua baza militara americana fiind zona Buftea – Corbeanca. Acolo unde va fi „varful de lance” al „lantului” de centre operationale pentru conectarea comandamentului NATO pentru forta de reactie rapida cu fortele nationale si structurile de comanda nationale. Si cum deja planurile pentru implementarea de urgenta al Fortei de Reactie Foarte Rapida a NATO, o asa-numita „very high readiness joint task force”, compusa din aproximativ 5.000 de militari sustinuti de elemente aeriene, navale si forte de operatiuni speciale sunt avansate, cel mai probabil viitoarea baza de la Buftea – Corbeanca are si rolul de a sprijini acest proiect. Adica o brigada terestra care poate fi mobilizata in 48 de ore in orice colt operational al NATO, un „varf de lance” pana la venirea intaririlor, daca este nevoie, a Fortei de Reactie Rapida constituita din 30. 000 de militari.
Operatiuni Speciale
Iar functionarea unui Centru Operational NATO la Bucuresti nu a facut astfel decat sa vina in sprijinul infiintarii unei noi baze militare, separat de cea de la Mihail Kogalniceanu. Care, la randul sau, va fi modernizata si extinsa, Administratia Trump alocand deja importante sume suplimentare pentru a fi dezvoltata unitatea in care vor sosi noi militari si avioane performante americane… Astfel, US Army vrea sa preia fraiele, in detrimentul „motoarelor” europene Germania si Franta in tari precum Polonia si Romania. De altfel, se pare ca noua baza militara va gazdui doar militari americani, romani si polonezi. Interesant este si ca, desi initial se vorbea de o baza militara langa Varna, bulgarii au pierdut trenul, fiind posibil ca vizita lui Iohannis la Washington sa aiba un rol deloc de neglijat in acest plan care aseaza Romania mult mai pregnant pe harta principalilor aliati ai americanilor. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Marţi se deschide la sediul ONU din New York a 72-a Adunare generală a organizaţiei. E vorba de cea mai mare, cea mai importantă, întâlnire diplomatică a anului. Majoritatea şefilor de stat sau de guvern din cele 193 de state membre vor lua cuvântul. Franţa, în calitatea ei de membru permament al Consiliului de securitate ONU cu drept de veto alături de alte 4 ţări – SUA, Rusia, China şi Marea Britanie – mizează mult pe această Adunare generală pentru a-şi promova ideile şi mai ales priorităţile diplomatice.
Cinci mari dosare figurează pe agenda diplomatică franceză. Cap de listă, situaţia din Siria. Războiul civil de acolo durează de 6 ani. 6 ani în care Naţiunile unite nu au făcut sau nu au putut să facă mare lucru. Trebuie spus că de la bun început, Consiliul de securitate a fost paralizat, divizat între cei care susţineau regimul de la Damasc şi cei care-i spijineau pe rebeli. « Toate iniţiativele concrete prezentate de occidentali la ONU au fost respinse de Rusia şi China » reaminteşte ziarul Le Figaro. Tinând cont de actuala situaţie de pe teren, Franţa va cere Naţiunilor unite să accepte rezultatele obţinute la Astana, în Kazakhstan, unde sub egida Turciei, Rusiei şi Iranului, au avut loc o serie de runde de negocieri între rebeli şi reprezentanţi ai regimului sirian. Parisul speră de asemenea să se ajungă la un acord privind instaurarea unui regim de tranziţie la Damasc, format din opoziţie şi oameni ai actualului regim.
Tot în aceea regiune, Franţa va căuta să apere acordul privind denuclearizarea Iranului. Se ştie, Parisul a fost foarte exigent în momentul negocierilor. Odată semnat, acordul trebuie acum păstrat şi aplicat, cum o face dealtfel foarte bine Teheranul, spune Franţa. Ori administraţia Trump, « cu sprijinul Congresului de la Washington şi încurajată de Israel, caută pretexte ca să renunţe la acord » scrie Le Figaro, citat mai înainte. O astfel de ipoteză ar duce probabil la un nou conflict în golful persic. Ca să evite acest lucru şi ca să scadă tensiunea, Franţa va căuta înainte de toate să apropie cele două puteri regionale, cei doi rivali regionali şi religioşi, Arabia saudită sunită şi Iranul şiit. Două state care se confruntă indirect în Yemen, ţară în care deci Parisul va căuta să sprijine orice iniţiativă de pace. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Casa Albă s-a declarat "profund tulburată" de criza etnicilor rohingya din Myanmar însă fără să acuze guvernul condus de Aung San Suu Kyi de modul în care a gestionat violențele care au determinat numeroși membri ai acestei minorități musulmane să fugă din țară.
Potrivit Națiunilor Unite, peste 300.000 de etnici rohingya s-au refugiat în Bangladesh după valul de violențe declanșat la sfârșitul lunii august de atacuri ale unor rebeli asupra poliției birmane, în dorința de a-și apăra drepturile încălcate.
"Statele Untie sunt profund tulburate de criza actuală din Myanmar", a declarat într-o conferință de presă purtătoarea de cuvânt a președintelui Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders.
"Cel puțin 300.000 de persoane și-au părăsit locuința după atacurile asupra unui post de poliție la 25 august", a continuat ea, fără să pună direct în cauză armata birmană pentru această represiune. (Mai multe detalii AICI)

Business Magazin:

12 septembrie va fi o zi cu mare însemnătate pentru gigantul Apple. Se ştie că în cadrul evenimentului se vor lansa trei telefoane iPhone 8, iPhone 8 Plus şi iPhone X.
Aparent, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus vor fi modelele mai accesibile de iPhone lansate în 2017. iPhone X va fi un telefon foarte special pentru Apple, reprezentând aniversarea a zece ani de la lansarea primului model.
John Brandon, editor al publicaţiei Inc.com, este de părere că aceaste telefoane ar putea fi ultimele telefoane de care un utilizator va avea nevoie. Acesta punctează faptul că noul telefon Apple va avea ecranul până în margini, un display OLED, adică mai luminos şi clar, un procesor mai rapid, încărcare wireless, dar şi un preţ pe măsură în jur de 1000 de dolari.
De ce crede Brandon că iPhone 8 ar putea fi ultimul telefon pe care Apple îl face? Un motiv este faptul că oamenii nu vor avea un motiv destul de bun pentru a-şi face un upgrade deaorece noul model este foarte rapid şi se încarcă rapid. Ar putea numi problema "Honda" când oamenii păstrau maşinile prea mult timp deoarece nu se stricau. Acelaşi motiv fiind şi cauza scăderii vânzărilor de iPhone de anul trecut. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.