Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două specii de șerpi ar putea sta la baza răspândirii virusului ucigaș din China

sarpe la MJ

O echipă de cercetători chinezi susține că la origine noului coronavirus ar sta consumul de carne de șarpe, notează news.ro

Într-un articol publicat în Journal of Medical Virology este indicat că majoritatea pacienţilor infectaţi cu 2019‐nCoV au avut contact cu animale în piaţa Huanan din Wuhan, unde sunt vândute de la păsări la lilieci, şerpi şi animale domestice. Piaţa a fost închisă de la izbucnirea epidemiei.

„Pentru a determina sursa virului, am realizat o analiză secvenţială amplă şi o comparaţie cu un codon relativ asemănător (RSCU) de la diferite specii de animale, pornind de la secvenţe existente ale noului coronavirus 2019‐nCoV”, spun cercetătorii.

Rezultatele obţinute din analize sugerează că 2019‐nCoV pare să fie un virus recombinat între coronavirsului de liliac şi unul cu origine necunoscută. Recombinarea a avut loc în glicoproteina virală, care recunoaşte receptorul de la suprafaţa celulei. În plus, spun oamenii de ştiinţă, descoperirea sugerează că şarpele este cel mai probabil sursa pentru 2019-nCoV.

Raport surprinzător - Pe ce loc se află Bucureștiul într-un clasament european pe segmentul transportului public

Oraşul chinez Wuhan este plasat parţial în carantină, începând de joi, au decis autorităţile care încearcă astfel să oprească răspândirea virusului care a ucis deja 17 persoane.

Tipul de pneumonie depistat în decembrie în oraşul chinez Wuhan este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), au spus la începutul anului cercetătorii chinezi.

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.

Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie.

Două specii de şerpi din China ar putea fi sursa iniţială a coronavirusului recent descoperit, care a declanşat boala respiratorie mortală, răspândită deja în mai multe state, potrivit CNN.

Folosind probe de virus izolate de la pacienţi, oamenii de ştiinţă din China au determinat codul genetic al virusului şi au folosit microscopul pentru a-l fotografia, a relatat CNN. Patogenul responsabil de boala care a făcut deja victime însemnate este un nou tip de coronavirus. Acesta face parte din aceeaşi familie de viruşi ca binecunoscutul sindrom respirator acut sever (SARS-CoV) şi ca sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), care au ucis sute de oameni în ultimii 17 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit noul coronavirus 2019-nCoV.

Cercetătorii au utilizat o analiză a codurilor proteice ale noului coronavirus, pe care au comparat-o cu diferite gazde animale, precum păsări, şerpi, marmote, arici, lilieci şi oameni. În mod surprinzător, au descoperit că acestea se aseamănă foarte mult cu codurile identificate la şerpi. Bungarus multicinctus, cunoscut şi sub numele de krait din Taiwan sau krait chinezesc, este un şarpe extrem de veninos, care trăieşte în centrul şi sudul Chinei şi în Asia de Sud-Est. Alături de cobra chinezească, aceste două specii ar putea fi cauza iniţială a bolii care a cuprins China şi a depăşit deja graniţele ţării.

Boala a fost semnalată pentru prima dată la sfârşitul lunii decembrie 2019 în Wuhan, un oraş din centrul Chinei, şi s-a răspândit rapid. De atunci, călătorii bolnavi din Wuhan au infectat oameni în China şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.