Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școlile doctorale, din nou în atenția publică - Solicitarea rectorilor privind evaluarea unităților

Alplaus
doctorat

Sorin Cîmpeanu, Presedinte Consiliul National al Rectorilor, solicită, după reuniunea Consiliului, printre altele, continuarea procesului de evaluare a scolilor doctorale, pe baza metodologiei de evaluare aflata in vigoare. Rectorii considera necesara o noua lege a educatiei.

"Consiliul National al Rectorilor intrunit la Arad in zilele de 1-2 februarie, formuleaza urmatoarele solicitari pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea invatamantului superior romanesc:

1. Continuarea procesului de evaluare a scolilor doctorale, pe baza metodologiei de evaluare aflata in vigoare.

2. Imbunatatirea si revizuirea punctuala si justificata a unor indicatori, referitor la termenul de indeplinire a standardelor.

3. Pe baza punctului doi, extinderea cu o luna a termenului de depunere a Dosarelor de autoevaluare.

4. CNR sustine importanta unei noi legi a educatiei. Este esential sa avem un cadru legal caracterizat de viziune, coerenta si predictibilitate si care sa promoveze eficient principiul invatamantului centrat pe student. Acesta trebuie sa raspunda asteptarilor intregii societati romanesti, ceea ce necesita consultari relevante si profesioniste, necesita timp, obiectivitate si echilibru, elemente ce nu pot fi asigurate intr-un an electoral caracterizat de multiple interese politice.

Pe cale de consecinta, CNR considera inoportuna orice abordare lipsita de responsabilitate, prin care s-ar dori elaborarea si promovarea “pe repede inainte” a unei legi de asemenea importanta.

Citeste si Adrian Pau, deputat PSD de Timiș, a trecut la Pro Romania

5. Cu privire la corelarea domeniilor ARACIS-CNATDCU-ISCED, CNR solicita Agentiei Nationale pentru Calificari (ANC) sa prezinte o propunere de corelare a denumirii Comisiilor CNATDCU și ARACIS cu domeniile ISCED, precum și cu domeniile de licența și masterat.

Pentru formularea acestei propuneri, solicitam ca ANC sa se consulte cu reprezentanții universitatilor romanesti, pe domenii, pentru a se clarifica echivalenta cu domeniile ISCED.

Aceasta armonizare este esentiala pentru susținerea mobilității studenților in spațiul european, pentru internaționalizarea Invatamantului superior romanesc, precum si pentru recunoasterea completa a diplomelor romanesti.

6. CNR reafirma necesitatea respectarii autonomiei universitare ca si garant al independentei si responsabilitatii academice asumate de membrii oricarei comunitati academice si respectate, conform Constitutiei Romaniei, de catre orice terti, indiferent de apartenenta la foruri nationale sau internationale", se arata in comunicatul de presa transmis dupa sedinta Consiliului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.