Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa diplomaţiei germane: 'Anunţul retragerii unor trupe ruseşti de la frontiera cu Ucraina trebuie urmat de fapte'

T-online
Annalena Baerbock

Anunţul retragerii unor trupe ruseşti de la frontiera cu Ucraina trebuie "urmat de fapte", a atras atenţia marţi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, potrivit AFP.

"Până în prezent, nu există decât anunţuri, iar acestea trebuie acum urmate de fapte, deoarece avem nevoie de încredere, avem nevoie de securitate pentru toţi cetăţenii aici, la noi, în Europa", a declarat ministrul german de Externe la Madrid, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său spaniol, José Manuel Albares.

Citește și: Vladimir Putin a făcut o criză de râs când a auzit declarațiile despre data atacului asupra Ucrainei

Rusia a dispus marţi retragerea în garnizoane a unor unităţi desfăşurate în apropiere de frontiera ucraineană, un prim semn de detensionare, prezenţa lor stârnind de mai multe săptămâni temeri legate de o invazie, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident, potrivit Agerpres.ro.

Anunţul a survenit chiar înainte de întâlnirea cancelarului german Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin despre această criză, alimentată de mai multe săptămâni de concentrarea a peste 100.000 de militari în vecinătatea Ucrainei, ţară pro-occidentală pe care Kremlinul vrea să o facă să revină în sfera sa de influenţă.

Citește și: Criza ucraineană - Cum au reacționat piețele la anunțul Kremlinului

"Nu ne facem nicio iluzie în legătură cu capacitatea Rusiei de a-şi pune planurile în execuţie. Tocmai din acest motiv nu am încetat, la toate nivelurile şi prin toate canalele de discuţie, să arătăm guvernului de la Moscova, în ultimele săptămâni, consecinţele oricărei agresiuni împotriva Ucrainei", a spus ministrul.

Potrivit şefei diplomaţiei germane, "rezultatul acestei situaţii este, prin urmare, clar trasat şi nu se poate obţine decât prin discuţii".

Citește și: VIDEO Vladimir Putin, în fața lui Olaf Scholz: 'Rusia nu vrea război, dar nu poate asista cu ochii închişi la modul arbitrar în care SUA şi NATO...'

"Ofertele noastre de discuţie sunt pe masă (...) Acum, Rusia este cea care trebuie să se angajeze pe calea dezescaladării şi să sprijine acest lucru prin măsuri concrete precum retragerea trupelor", a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.