Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa unei organizații din Turcia a fost reținută pentru că a vrut să verifice dacă armata a folosit arme chimice împotriva militanților kurzi

economica.net
Turcia

Șefa unei organizații din Turcia a fost reținută pentru că a cerut o anchetă pentru acuzațiile potrivit cărora armata turcă a folosit arme chimice împotriva militanților kurzi. Ea este suspectată de răspândirea propagandei teroriste și de insultarea Turciei, potrivit procurorilor, citați de BBC.

Săptămâna trecută, gruparea militantă PKK a publicat o înregistrare video care ar arăta cum trupele turcești eliberează o substanță într-o peșteră. Ulterior, în imaginile oferite de militanți, sunt prezentate și efectele substanței asupra unui bărbat și a unei femei. Potrivit PKK, 17 dintre membrii săi au fost uciși recent cu astfel de arme în nordul Irakului, potrivit Mediafax.

Sebnem Korur Fincanci, o activistă de frunte pentru drepturile omului, care este și specialist în medicină legală, a declarat pentru Medya Haber TV că a văzut înregistrarea video și crede că au fost folosite gaze toxice care afectează sistemul nervos.

Turcia neagă că a folosit arme chimice împotriva PKK. Ministerul Apărării de la Ankara a declarat că forțele armate ale Turciei nu au folosit muniție interzisă de legislația internațională, iar adjuncții președintelui turc Recep Tayyip Erdogan au criticat-o pe Fincanci pentru că a repetat acuzația.

Totodată, președintele Erdogan a promis că va lua măsuri atât împotriva asociației medicale turcești, cât și a președintei acesteia, pe care a acuzat-o că „vorbește limba PKK”.

„Suntem hotărâți să facem ca asociațiile profesionale să se concentreze asupra scopurilor lor de fundație, curățându-le de susținătorii organizației teroriste", a declarat el.

Marți, poliția a reținut 11 jurnaliști în cadrul unor raiduri în mai multe orașe din Turcia, fiind suspectați de legături cu militanții kurzi. Turcia a adoptat recent o nouă lege a presei care prevede pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru difuzarea de informații false despre securitatea turcă, care ar declanșa „teamă și ar tulbura ordinea publică".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.