Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful AEP, Toni Greblă, intervine peste toți candidații la alegerile locale: Toate partidele sunt obligate

Inquam Photos / George Calin
toni grebla

Desfășurarea unei campanii electorale corecte, în care să aibă întâietate dezbaterile reale și pluralismul de opinie, este crucială pentru credibilitatea procesului electoral și, implicit, pentru o prezență sporită la vot în rândul alegătorilor”, spune președintele AEP, Toni Greblă.

„Consolidarea încrederii alegătorilor în procesul electoral este esențială pentru o democrație robustă și nu poate fi asigurată fără o campanie desfășurată în acord cu cele mai înalte standarde europene și internaționale. Toate demersurile Autorității Electorale Permanente au ca scop respectarea, cu strictețe, a calendarului electoral aprobat de Guvernul României, în așa fel încât alegerile să poată fi organizate în cele mai bune condiții. În acest sens, desfășurarea unei campanii electorale corecte, în care să aibă întâietate dezbaterile reale și pluralismul de opinie, este crucială pentru credibilitatea procesului electoral și, implicit, pentru o prezență sporită la vot în rândul alegătorilor”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

Autoritatea Electorală Permanentă transmite, vineri, în prima zi a campaniei electorale, că potrivit legii, competitorii politici au obligaţia înlăturării tuturor materialelor de propagandă utilizate până la momentul începerii campaniei electorale, şi care nu respectă formatul permis şi că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnic.

Ce obligații au partidele

”Având în vedere că astăzi, 10 mai 2024, a început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă, totodată, să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte. Menţionăm că, odată cu începerea acestei perioade, trebuie respectate toate prevederile în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie”, arată AEP într-un comunicat oficial.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că, potrivit legii, competitorii politici au obligaţia înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment şi care nu respectă formatul permis.

”Reamintim, de asemenea, că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică. Totodată, ţinând cont de faptul că fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa opţiunile alegătorilor şi participarea la vot, atragem atenţia asupra importanţei respectării de către competitorii politici a unei conduite etice şi a participării active la dezvoltarea unui climat de încredere şi integritate în desfăşurarea campaniei electorale, astfel încât alegătorii să poată obţine o imagine corectă şi clară asupra ofertei electorale”, subliniază Autoritatea.

”Încurajăm competitorii electorali să respecte cu stricteţe toate regulile şi normele specifice, inclusiv cu privire la finanţarea campaniei electorale şi la desfăşurarea acesteia în audiovizual, şi să acorde o atenţie deosebită recomandărilor europene în materie. În campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media”, mai arată AEP.

”Este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utliziarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă”, menţionează Autoritatea Electorală Permanentă.

Campania electorală se încheie în data de 8 iunie a.c., ora 7.00, mai anunţă AEP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.