Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Energocom mulțumește României pentru ajutorul dat în criza energetică din Republica Moldova: 'Am obținut licența într-un regim mega-rapid'

Pinterest
energie electrica

Bucureștiul a ajutat substanțial Republica Moldova să depășească criza energetică și cea a gazelor cu care s-a confruntat țara noastră pe timp de iarnă. Primul ajutor a venit atunci când au fost stopate livrările de gaze naturale de către concernul Gazprom, în 2021. Iar un alt mare ajutor a fost deschiderea sucursalei în România și obținerea licenței astfel ca noi să putem procura energie din țara vecină, inclusiv de la operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM), transmite voceabasarabiei.md.

O spune șeful Energocom, Vadim Bînzari, care a precizat că și în prezent Republica Moldova procură necesarul de energie electrică de la bursa OPCOM.

Vadim Bînzari a declarat, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, că necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat în orele de vârf. Potrivit lui, acest lucru este un colac de salvare pentru asigurarea deplină a țării cu energie electrică.

Deci, primul ajutor ne-a venit atunci când au fost stopate livrările de gaze naturale în 2021, iar ulterior cel mai mare ajutor a fost atunci când partea română ne-a ajutat la deschiderea acelei sucursale în România, obținerea licenței, s-au făcut într-un regim mega-rapid și aceasta ne-a ajutat ca foarte repede noi să putem procura energie din România, inclusiv de la bursa OPCOM. Primele contracte cu companiile producătoare de energie din România... Cota-parte a energiei produse în România a scăzut în comparație cu astă-iarnă, dar de fiecare dată pentru a completa necesarul de consum al energiei electrice noi oricum cumpărăm de la bursa OPCOM. Deci, este un colac de salvare la acest moment”, a spus Vadim Bînzari.

Directorul Energocom susține că în prezent R. Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) – 95%, cu 66 de dolari MWh, restul necesarului fiind acoperit de la Ukrhidroenergo sau OPCOM. Oficialul a precizat că prețul energiei achiziționate din România variază, în funcție de mai mulți factori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.