Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc în Ucraina după investirea noului președinte - Care este prima decizie luată de Volodimir Zelenski

DW
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei, a anunțat luni că va iniția procedura de dizolvare a Radei Supreme, legislativul unicameral de la Kiev, subliniind necesitatea convocării de alegeri legislative anticipate, informează agenția de știri UNIAN potrivit mediafax.

Noul lider de la Kiev a făcut anunțul privind dizolvarea Parlamentului într-un discurs după ceremonia de învestire în funcția de președinte, potrivit news.ro

Alegerile urmau să aibă loc octombrie 2019. Însă la ceremonia de la Kiev, Zelenski a afirmat: „Dizolv Verkhovna Rada (parlamentul)”.

El a afirmat că prioritatea sa va fi să oprească conflictul cu rebelii pro-Rusia din estul ţării. Un novice în lumea politicii, el a avut o platformă anti-corupţie puternică în timpul campaniei.

„Trebuie să ajungă la putere oamenii care vor lucra în slujba publicului”, a precizat el.

Fostul star de televiziune, care a jucat rolul unui preşedinte ucrainean într-o comedie, a obţinut o victorie categorică în alegerile prezidenţiale de luna trecută.

„Trebuie să fim islandezi la fotbal, israelieni când vine vorba de apărarea ţării şi japonezi în domeniul tehnologiei”, a declarat Zelenski.

Făcând referire la Rusia, fără să precizeze direct, el a afirmat că ucrainenii trebuie să devină precum elveţienii în capacitatea lor de a trăi fericiţi unii cu alţii, în ciuda diferenţelor.

„Primul nostru obiectiv este oprirea ostilităţilor în Donbass”, a afirmat Zelenski, făcând referire la regiunea estică controlată de rebelii pro-Rusia.

Zelenski l-a înlocuit la putere pe fostul preşedinte Petro Poroşenko, cel care şi-a început mandatul în 2014.

Zelenski a oferit puţine detalii privind planurile sale de când a câştigat categoric pe 21 aprilie. Responsabilitatea de a convinge poporul că este omul potrivit pentru funcţie a revenit unei echipe de consilieri.

La ceremonie, Zelenski a primit simbolurile de aur ale biroului, inclusiv un sceptru.

Televiziunea de stat a informat că niciun oficial rus nu a fost invitat la ceremonia de învestire.

Zelenski a vorbit în ucraineană la ceremonie însă la un moment dat, făcând referire la conflictul din est, a trecut la rusă, afirmând: „Sunt convins că pentru ca acest dialog să înceapă, trebuie să vedem întoarcerea acasă a tuturor prizonierilor ucraineni”, acesta fiind aparent un mesaj către guvernul rus.

Zelenski a preluat conducerea unei ţări care are de gestionat mai multe provocări, printre care şi situaţia precară a economiei şi un război cu separatiştii pro-Rusia din estul ţării în urma căruia au murit peste 13.000 de persoane de la anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.
El este cunoscut pentru faptul că a jucat într-un serial de televiziune din Ucraina. În serial, Zelenski portretizează un profesor care este ales neaşteptat drept noul preşedinte după ce un discurs al său anti-corupţie este postat online de studenţi.
În timpul campaniei, Zelenski a oferit puţine informaţii cu privire la politicile sale sau planurile pe care le are pentru mandatul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.