Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1.402 de dosare penale pentru combaterea fraudelor specifice achiziţiilor publice

ziuaconstanta.ro
dosar

Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a instrumentat în primele 6 luni ale anului 1.402 de dosare penale în cadrul acţiunilor pentru combaterea fraudelor specifice achiziţiilor publice din domeniile administraţiei publice, sănătate şi învăţământ. Faţă de 41 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, se arată într-un comunicat al IGPR. 

Din cele 1.402 dosare penale instrumentate, 281 au fost înaintate cu propunere de declinare la unităţile de parchet.

Cutremur în România, duminică dimineață


De exemplu, poliţiştii de la IPJ Botoşani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi abuz în serviciu cu prilejul derulării, în perioada 2014 - 2016, a contractelor subsecvente de lucrări încheiate pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă. Au fost emise facturi fiscale, în care s-ar fi consemnat operaţiuni fictive referitoare la prestarea serviciilor, prejudiciul cauzat fiind de 330.000 de lei la o valoare a lucrărilor facturate de prestatorul de servicii de 1.703.381 de lei. 

Cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de caz, pentru recuperarea prejudiciilor şi tragerea la răspundere a persoanelor implicate. 

Pe de altă parte, în 6 aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au efectuat 12 percheziţii la sediul unei instituţii publice din comuna Mîrşani şi la locuinţele unor persoane din localităţile Mîrşani, Cîrcea şi Craiova, judeţul Dolj.

Regele Mihai, GEST COPLEȘITOR pentru regina Ana / VIDEO

Persoanele în cauză sunt bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, uzurparea funcţiei şi infracţiuni de fals, în urma cărora au fost ridicate documente necesare completării probatoriului într-un dosar penal, fiind conduse, totodată, la sediul poliţiei, pentru audieri, 11 persoane. 

În urma audierilor, cele 10 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. 

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 - 2014, reprezentanţii unei instituţii din Mîrşani ar fi încheiat contracte de achiziţii lucrări de reparaţii la diferite obiective, alimentare cu apă, concesionarea unor suprafeţe de teren, pietruire drumuri, fără respectarea condiţiilor legale şi ar fi aprobat plata unor operaţiuni neexecutate ori supraevaluate. 

Activitatea infracţională s-ar fi derulat cu complicitatea proiectantului şi a celor doi diriginţi de şantier, precum şi a executanţilor lucrărilor. 

Prejudiciul total cauzat este de 325.510 lei, care a fost recuperat în totalitate prin restituirea unor sume de către cei în cauză, dar şi prin instituirea unor măsuri asigurătorii faţă de bunuri imobile aparţinând acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.