Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1 februarie - Ziua internaţională a alegerilor

Profimedia - Shutterstock
alegeri romania

Ziua internaţională a alegerilor este marcată în fiecare an, în prima zi de joi din luna februarie, la iniţiativa Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO). În 2024, ziua este sărbătorită la data de 1 februarie. Pentru marcarea acestei zile, organizatorii pleacă de la premisa că alegerile libere şi corecte reprezintă pilonul de bază al democraţiei, conform https://aceeeo.org/.

Decizia privind instituirea unei astfel de zile a fost luată de către experţii electorali din întreaga lume în cadrul Conferinţei Globale a Oficialilor Electorali, desfăşurată în perioada 14-17 septembrie 2005, în Ungaria. Prin intermediul acestei conferinţe, experţii au transmis un mesaj important despre nevoia de a consolida procesul dezvoltării democratice în lume.

De unde vine Ziua Alegerilor

Scopul lansării Zilei internaţionale a alegerilor a fost, pe lângă întărirea convingerii privind ireversibilitatea procesului democratic, şi informarea publicului cu privire la noi achiziţii şi provocări legate de diferite sisteme de vot sau atragerea atenţiei parlamentelor, guvernelor, politicienilor şi liderilor mondiali asupra rolului lor esenţial în promovarea unei culturi a democraţiei şi a nivelurilor ridicate de participare a alegătorilor. Nu în ultimul rând, iniţiatorii şi-au dorit, prin celebrarea acestei zile, promovarea valorilor democratice.

Experţii electorali mai precizează că principiile alegerilor democratice sunt incluse în dreptul internaţional, constituţiile naţionale şi în legislaţiile interne ale statelor. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU a declarat dreptul de vot ca fiind unul fundamental încă din 1948. Stabilirea votului general şi egal, a votului direct şi secret este o valoare atât de mare pentru omenire, încât trebuie să fie considerată de fiecare politician, funcţionar public şi electorat o direcţie care a fost dată democraţiei. De asemenea, alegerile sunt un mijloc necesar de gestionare a puterii, asigurându-ne, astfel, că parlamentele şi guvernele în funcţie servesc atât interesului societăţii, cât şi al individului, conform https://aceeeo.org/.

Ce fac experții electorali

Majoritatea ţărilor din lume se angajează să organizeze în mod regulat alegeri prezidenţiale, parlamentare şi municipale/locale. Pentru ca legitimitatea alegerilor să fie de necontestat, experţii electorali trebuie să vegheze la conduita corectă şi transparentă a alegerilor şi la prevenirea fraudei şi asigurarea proceselor de remediere legală.

Cu ocazia Zilei internaţionale a alegerilor, au loc seminarii, ateliere şi mese rotunde cu privire la importanţa alegerilor democratice, istoria alegerilor şi culturii democratice, precum şi cu privire la provocarea organizării unor alegeri credibile şi transparente, mai scrie sursa citată.

Ziua alegerilor internaţionale este celebrată anual şi în România.

În anul 2024 au loc alegeri în peste 50 de ţări din lume, publicaţia "Foreign Policy" intitulând ediţia tipărită a revistei din iarna anului 2023 "Anul în care lumea votează", conform https://foreignpolicy.com/.

Alegerile în 2024 în România

În 2024, în România au loc patru tipuri de scrutine: alegeri europarlamentare, alegeri locale, alegeri parlamentare şi alegeri prezidenţiale. La 26 ianuarie 2024, organizaţia Expert Forum (EFOR) a lansat o campanie pentru alegători, #votcorect2024, ce urmăreşte informarea acestora despre regulile de votare la toate tipurile de alegeri din 2024 şi oferirea de asistenţă acolo unde este nevoie. Pe parcursul anului, EFOR va furniza informaţii specifice pentru fiecare tip de alegeri prin portalul www.votcorect.ro, iar pentru alegerile europarlamentare, site-ul va fi lansat în luna februarie, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În zilele de 28-30 septembrie 2021, a avut loc, la Bucureşti, cea de-a 30-a Conferinţă anuală a Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa. Tema conferinţei a fost viitorul democraţiei şi alegerilor din perspectiva tinerilor, plecând de la ideea că viitorul acestor concepte va fi trasat de această categorie de vârstă, scrie site-ul https://www.roaep.ro/.

Tot cu prilejul ediţiei din 2021 a Zilei internaţionale a alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat o expoziţie virtuală de vederi cu tematică electorală pe pagina de Facebook a instituţiei.

Autoritatea Electorală Permanentă a fost înfiinţată în 2003, prin Legea 286/2003, cu modificări ulterioare. Astfel, AEP este autoritatea administrativă autonomă, cu personalitate juridică şi competenţă generală în materia pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor şi a referendumurilor, precum şi în domeniul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, scrie site-ul https://www.roaep.ro/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.