Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

101 ani de la nașterea celui mai longeviv dictator al Româmiei - Scurtă istorie a vieții lui Nicolae Ceaușescu

ZF.ro
Nicolae Ceausescu

Născut la 26 ianuarie 1918, Nicolae Ceausescu rămmâne una dintre cele mai controversate și emblamatice figuri ale istoriei României din ultimul secol.

El a luat contact cu mișcarea comunistă înca din adolescenta, fiind un militant convins al cauzei. În închisoare a cunoscut lideri marcanți ai comunismului romanesc, în frunte cu Gheorghe Gheorghiu Dej, care i-au facilitat accederea în rândul conducerii partidului.

In 1965 el i-a succedat la conducerea statului lui Dej iar in 1974 a preluat nou înființata funcție de presedite al României într-o cermonie contoversată la care a purtat un sceptru, simbol regal.

A fost un adept al național-comunismului și al distanțării față de Moscova, apogeul atingându-l în 1968 cand și-a atras simpatia occidentului prin condamnarea publică a invadării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, gest care l-a propulsat în acea perioada printre liderii marcanți ai lumii și i-au dat ocazia să se întâlnească cu președinți ai SUA (Richard Nixon, Jimmy Carter) și Franței( Charles de Gaulle și Valéry Giscard d'Estaing), și cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

 

Anii 80 au marcat un declin al regimului său atât în țară cât și în străinătate din cauza gravei crize economice, ducerii la extrem a cultului personalității, izolaționismului și incălcării drepturilor omului, declin care a culminat cu controversata revoluție din 1989 care a dus la execuția sa și a soției sale.

La data de 25 decembrie 1989 Ceaușecu a fost judecat sumar de un complet comandat de foști comunișnti și executat împreună cu soția sa de un pluton de executie la Târgoviște, executie care ramâne una dintre cele mai controversate fapte din istoria recentă a României.

Cuplul dictatorial a avut trei copii, Nicu, Zoe și Valentin. Dintre cei trei doar Valentin mai traiește, fiind un foarte respectat fizician în mediile academice.

Nicolae Ceaușescu este înmormantat împreună cu soția sa la cimitirul Ghencea unde în fiecare an, pe 26 ianuarie, câțiva admiratori îi organizeaza o comemorare.

Dictatorul ar fi împlinit astazi 101 ani.

Născut la 26 ianuarie 1918, Nicolae Ceausescu rămmâne una dintre cele mai controversate și emblamatice figuri la istoriei României din ultimul secolEl a luat contact cu mișcarea comunistă înca din adolescenta, fiind un militant convins al cauzei. În închisoare a cunoscut lideri marcanți ai comunismului romanesc în frunte cu Gheorghe Gheorghiu Dej, care i-au facilitat accederea în rândul conducerii partidului.

In 1965 el i-a succedat la conducerea statului lui Dej iar in 1974 a preluat nou înfiintata funcție de presedite la României într-o cermonie contoversată la care a purtat un sceptru, simbol regal.

A fost un adept al național-comunismului și al distanțării fața de Moscova, apogeul atingându-l în 1968 cand și-a atras simpatia occidentuluiprin condamnarea publică a invadării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, gest care l-a propulsat în acea perioada printre liderii marcanți ai lumii și i-au dat ocazia să se întalneaca cu președinți ai SUA (Richard Nixon, Jimmy Carter) și Franței( Charles de Gaulle și Valéry Giscard d'Estaing), și cu Regina Elisabeta a II-a a Marii britanii.

Anii 80 au marcat un declin al regimului său atât în țara cât și în străinătate din cauza gravei crize economice, ducerii la extrem a cultului personalității, izolaționismului și incălcării drepturilor omului, declin care a culminat cu controversata revoluție din 1989 care a dus la execuția sa și a soției sale.

La data de 25 decembrie 1989 Ceaușecu a fost judecat sumar de un complet comandat de foști comunișnti și executat âmpreună cu soția sa de un pluton de executie la Târgoviște, executie care ramane una dintre cele mai controversate fapte din istoria recentă a României.

Cuplul dictatorial a avut trei copii, Nicu, Zoe și Valentin. Dintre cei trei doar Valentin mai traiește fiind un foarte respectat fizician în mediile academice.

Nicolae Ceaușescu este înmormantat împreună cu soția sa la cimitirul Ghencea unde în fiecare an, pe 26 ianuarie, câțiva admiratori îi organizeaza o comemorare.

Dictatorul ar fi împlinit astazi 101 ani.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.