Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

11 dosare penale pentru acţiuni ce pot afecta stratul de ozon sau produc efect de seră

dosare

Poliţiştii din Buzău au întocmit 11 dosare penale, în cursul acestui an, unor persoane fizice sau societăţi care au utilizat şi nu au gestionat în mod corespunzător substanţe ce afectează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, potrivit Agerpres.

Poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) au desfăşurat verificări la agenţii economici sau persoanele care desfăşoară activităţi de reparaţii aparate frigorifice, instalaţii de aer condiţionat, recondiţionare electronice şi electrocasnice, service-uri auto, unităţi fitosanitare sau depozite de îngrăşăminte chimice.

"În perioada 2022 - 2023, poliţiştii au efectuat, împreună cu reprezentanţii celorlalte instituţii competente în domeniu, 82 de controale pentru verificarea legalităţii operaţiunilor derulate de către persoanele fizice şi juridice care comercializează şi utilizează substanţe ce afectează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor", a transmis pentru AGERPRES IPJ Buzău.

În urma verificărilor din anul 2022 au fost întocmite 14 dosare penale, iar pe parcursul acestui an au fost înregistrate 11 dosare penale.

"În anul 2022 au fost efectuate 55 de controale, în cadrul cărora au fost constatate 14 infracţiuni şi 13 contravenţii, iar în anul în curs au fost efectuate 27 de controale, fiind constatate 11 infracţiuni şi 10 contravenţii", informează IPJ Buzău.

Potrivit autorităţilor, neregulile constatate pe timpul controalelor au constat în depozitarea necorespunzătoare a substanţelor periculoase, a deşeurilor provenite din activităţile economice, importarea de substanţe neautorizate de a fi utilizate pe teritoriul ţării. Pe parcusul lunii octombrie, poliţiştii au întocmit un dosar penal în cazul unei societăţi care efectua activităţi de reparare a electrocasnicelor, fără a deţine aparat de captare a freonului.

"La data de 26 septembrie, poliţiştii din cadrul Biroului AESP au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură penală şi contravenţională ce ar putea fi săvârşite de către persoanele fizice şi juridice care operează cu substanţe periculoase şi deşeuri. Acţiunile au avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de persoanele fizice sau agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, cu posibile efecte asupra stratului de ozon, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător. În cadrul acţiunii, în urma controlului unei societăţi comerciale din municipiul Buzău, s-a constatat că se efectuează activităţi de reparare a electrocasnicelor, fără a deţine aparat de captare a freonului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, faptă prevăzută de OG 92/2021 privind regimul deşeurilor. De asemenea, au fost aplicate şi două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 50.000 de lei, pentru abateri prevăzute de acelaşi act normativ", informase anterior IPJ Buzău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.