Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

11 persoane arestate în Honk Kong pentru că au ajutat militanţi pro-democrație să fugă spre Taiwan

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Poliţia a arestat joi la Hong Kong 11 persoane suspectate că ar fi ajutat un grup de militanţi pro-democraţie să încerce să fugă spre Taiwan cu o navă, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

"Unsprezece persoane au fost arestate de serviciul responsabil de securitatea naţională pentru 'conspiraţie în vedere ajutării delincvenţilor'", a declarat un înalt oficial al poliţiei.

Acesta a confirmat că cei reţinuţi sunt suspectaţi că ar fi contribuit, în august, la tentativa de fugă a 12 militanţi pro-democraţie hongkonghezi.

Ameninţaţi cu urmăriri penale în Hong Kong pentru implicarea lor în manifestaţiile pro-democraţie care au zdruncinat oraşul în 2019, ei au fost arestaţi de Gărzile de coastă chineze în timp ce încercau să fugă spre Taiwan.

Aceste arestări au loc la opt zile după o vastă razie care a vizat mai mult de 50 de personalităţi ale opoziţiei locale, arestate în numele legii draconice privind securitatea naţională impusă la sfârşitul lunii iunie 2020 de Beijing în Hong Kong.

Printre persoanele arestate joi figurează Daniel Wong, avocat specializat de mai mulţi ani în apărarea drepturilor omului şi cunoscut a fi un susţinător fervent al mişcării pro-democraţie.

Citește și: O altă platformă de social media blochează accesul lui Donald Trump din motive de 'siguranță publică'

"Poliţia însărcinată cu securitatea naţională a sosit la mine acasă la 06:10 şi nu ştiu pentru moment la ce comisariat mă vor duce" poliţiştii, a scris Wong pe pagina sa de Facebook.

Acest avocat de 71 de ani este şi fondatorul unui restaurant în Taipei care vine în ajutorul celor care au reuşit să ajungă pe insulă din China continentală.

Willis Ho, un fost lider student, a confirmat că mama sa face parte dintre persoanele reţinute.

În decembrie, zece din 12 militanţi care au încercat să fugă au fost condamnaţi de un tribunal chinez la pedepse de până la trei ani închisoare pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei.

Doi minori, care se aflau de asemenea la bordul navei, au fost predaţi în decembrie autorităţilor hongkongheze. Ei vor trebui să răspundă acuzaţiilor de tentativă de incendiu provocat de o mână criminală şi de posesie de arme.

Nu este pentru prima oară când persoane suspectate că ar fi ajutat acest grup au fost arestate, notează AFP.

În octombrie, nouă persoane au fost reţinute, iar ulterior eliberate pe cauţiune.

Noua lege urmăreşte să pună capăt amplei mişcări de contestare declanşată în 2019 în acest teritoriu. În special, ea conferă autorităţilor puterea de a reprima subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe externe.

Cel puţin 90 de persoane au fost arestate în virtutea acestei legi, printre ele numărându-se şi magnatul media Jimmy Lai şi celebrul militant Joshua Wong, potrivit agenţiei de presă citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.