Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

13 grădini tematice, unicat, vor fi amenjate în Parcul Drumul Taberei, la West Side Flower Fest, cel mai mare festival al florilor din România

Totul Verde
lucrari primavara flori copii

13 grădini tematice, unicat, vor fi amenjate, pe o suprafaţă de 550 mp, în Parcul Drumul Taberei, la West Side Flower Fest, cel mai mare festival al florilor din România. Acestea vor fi realizate, începând de mâine, 6 iunie, de peisagiştii de la ADPDU Sector 6, împreună cu studenţii de la Universitatea ”Ion Mincu” din Bucureşti. Trei zile va dura amenajarea lor, anunţă Primăria Sector 6, potrivit news.ro.

West Side Flower Fest nu va avea doar aranjamente gigant, flori sub toate formele şi expozanţi numai unul şi unul, ci şi 13 grădini tematice. Trei dintre ele sunt gândite de peisagiştii Administraţiei Domeniului Public Sector 6, iar celelalte zece sunt proiectate de către 39 de studenţi, viitori urbanişti-peisagişti, alături de cinci profesori, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, unul dintre partenerii festivalului, anunţă Primăria Sector 6.

”Sunt unice în lume, pentru că sunt rezultatul unei munci didactice. Mai există şi în alte părţi din afara României asemenea grădini, dar sunt proiectate de peisagişti profesionişti, cu multă experienţă. Grădinile tematice propuse de noi au rol educativ. Ne dorim ca cetăţenii să vadă că pot să-şi planteze în curtea casei, a blocului sau chiar pe balcon nu doar câteva flori şi verdeţuri. Grădina poate fi un decor în sine. Însă, pentru ca plantele să reziste, trebuie să ştii pe care să le alegi, în funcţie de sol, de temperatură, cum să le îngrijeşti, cum să le combini, astfel încât să arate bine, unitar”, a precizat Sorina Rusu, profesorul coordonator al proiectului, la care s-a lucrat timp de trei luni.

De marţi începe implementarea propriu-zisă a lucrărilor, de către angajaţii de la ADPDU Sector 6 şi de către studenţi, în Parcul Drumul Taberei. Grădinile, amenajate pe o suprafaţă de 550 mp.

”Vom avea grădina terapeutică, grădina de plante perene, grădina zen, grădina alpină, grădina ascunsă, grădina biodiversităţii, grădina comunitară, grădina verticală, grădina din balcon, grădina mozaic, grădina romantică, grădina de plante aromatice şi grădina de legume. Acestea vor fi amenjate pe suport de paleţi, dintr-o gamă variată: de la plante perene, flori şi ierburi decorative, până la arbori şi arbuşti. Toate vor fi plantate în aproximativ 6.000 de ghivece. Acestea, alături de materialele de grădinărit necesare, sunt oferite de sponsori”, se arată în comunicat.

Primele zece grădini vor avea 250 mp. Fiecare se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp şi va fi concepută în jurul unui anumit subiect, va avea câte o poveste, propriile caracteristici şi elemente de design. De asemenea, vor avea un tablou, o sculptură sau o instalaţie, realizate din materiale reciclate (doze de aluminiu, capace de sticle etc.) de către artiştii plastici ai Asociaţiei Alucro.

Celelalte trei vor fi mai mari şi vor fi realizate pe 300 mp (fiecare va avea câte 100 mp) de către peisagiştii Primăriei Sectorului 6, coordonaţi de Andrei Kerekeş.

”Grădina romantică, perfectă pentru îndrăgostiţi, va avea 250 de trandafiri, pianină decorată cu flori, dar şi un balansoar şi un foişor. Stilul romantic este unul practic pentru că permite includerea pieselor de mobilier vechi, combinaţiile de piese de mobilier şi trucurile estetice, care asociază vechiul cu nou. Cea aromatică va fi realizată din 300 de lavande, cimbrişor, busuioc, rozmarin, mentă, 100 de flori perene şi anuale, frumos colorate şi mirositoare, o zonă de deck şi elemente din lemn, o masă cu scaune. Grădinile cu plante aromatice sunt uşor de întreţinut, se cultivă uşor, fără a necesita îngrijiri speciale, şi se pot planta în orice colţişor, pentru a-ţi crea propria sursă de mirodenii. Grădina de legume şi plante repelente va avea straturi înălţate din lemn de diferite dimensiuni, decoraţiuni rustice, 150 răsaduri de legume, roşii, ardei, vinete, 30 plante fructifere de grădină, printre care şi căpşuni, 150 de flori, alee din pietriş, dar şi o sperietoare de ciori, care va întregi peisajul”, a explicat peisagistul Andrei Kerekeş.

Cele 13 grădini vor fi amenajate în următoarele trei zile, de marţi până joi, şi vor putea fi admirate pe toată perioada festivalului, între 9 şi 11 iunie, mai precizează primăria.

Grădinile tematice sunt foarte populare şi la modă, peste tot în lume. Fie că vorbim despre Keukenhof din Olanda, Miracle Garden din Dubai sau despre festivalul horticol Chelsea Flower Show din Marea Britanie, toate aceste amenajări peisagistice permanente sau temporare atrag deopotrivă locuitori, turişti şi profesionişti în domeniul peisagisticii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.