Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

14 țări din UE cer să NU fie încălcat statul de drept prin măsuri anti-COVID-19

democratie

Paisprezece ţări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, într-un moment în care premierul ungar Viktor Orban şi-a acordat puteri aproape nelimitate în cadrul stării de urgenţă, relatează AFP.

"În această situaţie fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-şi proteja cetăţenii şi a depăşi criza", transmit Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Letonia, Belgia, Luxemburg şi Olanda, într-o declaraţie comună, potrivit Agerpres.

"Suntem totuşi profund preocupaţi de riscul încălcării principiilor statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale pe care îl implică adoptarea unor măsuri de urgenţă", adaugă aceste ţări

Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă de o durată nedeterminată, invocând lupta împotriva noului coronavirus.

"Măsurile de urgenţă trebuie să fie limitate la strictul necesar, să fie proporţionale şi provizorii prin natura lor" şi "să facă obiectul unei reexaminări regulate", continuă cele 14 state semnatare ale declaraţiei.

Citește și: DOCUMENT România infectată de COVID-19, pe județe! Capitala este fruntașă. Harghita nu are niciun caz raportat

"Ele nu trebuie să restrângă libertatea de expresie sau libertatea presei", mai notează ţările menţionate, fără a cita totuşi explicit Ungaria, care a introdus de asemenea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "ştiri false" despre virus sau despre măsurile guvernului. Asta în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Declaraţia este deschisă şi celorlalte state membre (12, fără a număra şi Ungaria) care vor să o semneze. Dintre acestea, Polonia este de asemenea criticată cu regularitate la nivelul UE pentru atingerile aduse statului de drept.

Tot joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ungaria, după adoptarea de măsuri speciale pentru a face faţă crizei coronavirusului.

Marţi, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, mai multe ONG-uri şi asociaţii ale jurnaliştilor din Slovenia au acuzat noul guvern al premierului conservatorul Janez Jansa că profită de măsurile de combatere a coronavirusului pentru a submina democraţia şi libertatea presei, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.