Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

19 morți în urma atacurilor din Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului

defenseromania.ro
atac israel siria

Numărul persoane decedate în urma loviturilor SUA asupra grupurilor legate de Iran în Siria, după un atac mortal cu drone, a crescut la 19, a anunţat un observator de război. într-un prim raport, numărul deceselor era de 14, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Alte atacuri cu rachete ale miliţiilor susţinute de Iran au avut loc vineri seara, determinând mai multe lovituri ale avioanelor de război ale coaliţiei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Washingtonul a efectuat loviturile iniţiale după ce Pentagonul a declarat că un antreprenor american a fost ucis – iar un alt antreprenor şi cinci militari au fost răniţi – de o dronă „de origine iraniană” care a lovit joi o bază de coaliţie condusă de SUA lângă Hasakeh, în nord-estul Siriei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că, la îndrumarea preşedintelui Joe Biden, el a ordonat „atacuri aeriene de precizie... în estul Siriei împotriva facilităţilor folosite de grupurile afiliate Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran”.

Sâmbătă, observatorul cu sediul în Marea Britanie, care are o reţea largă de surse la sol, a declarat că 19 persoane au fost ucise în primul val de atacuri americane: trei soldaţi ai regimului sirian şi 16 membri ai forţelor susţinute de Iran, inclusiv 11 cetăţeni sirieni.

Reacția lui Joe Biden

După atacuri, Biden a încercat să calmeze lucrurile, spunând că SUA „nu caută un conflict cu Iranul, dar sunt pregătite să acţioneze cu forţă pentru a ne proteja poporul”.

La câteva ore după atacuri, 10 rachete au fost lansate asupra forţelor americane şi ale coaliţiei de la baza Green Village din nord-estul Siriei, a declarat Comandamentul Central al SUA (Centcom).

Nu au fost răniţi sau pagube la instalaţiile de la bază, dar o rachetă a lovit o casă la aproximativ cinci kilometri distanţă, rănind uşor două femei şi doi copii, a adăugat Centcom.

Miliţiile afiliate Gărzilor Revoluţionare din Iran au o prezenţă puternică în Siria, în special în jurul graniţei cu Irak şi la sud de Eufrat, în provincia Deir Ezzor, unde au avut loc ultimele lovituri ale SUA.

SUA au aproximativ 900 de soldaţi în posturi în nord-estul Siriei pentru a menţine presiunea asupra grupării Statul Islamic şi pentru a sprijini Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi, care controlează cea mai mare parte a nord-estului.

Personalul american din Siria a fost adesea vizat de atacuri ale unor miliţii despre care Statele Unite spun că sunt susţinute de Teheran.

Doi dintre membrii militarilor americani răniţi joi au fost trataţi la faţa locului, în timp ce alţi trei şi un contractant american au fost evacuaţi în Irak, a spus Pentagonul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.