Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

19 noiembrie - Ziua mondială a toaletei (ONU)

TenStickers
WC toilette

În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,2 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare în condiţii de siguranţă. Se doreşte, de asemenea, abordarea crizei globale de salubritate, pentru a atinge obiectivul 6 de dezvoltare durabilă (ONU): apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, conform https://www.worldtoiletday.info/.

În 2020, Ziua mondială a toaletelor se concentrează pe canalizarea durabilă şi schimbările climatice, în condiţiile în care inundaţiile, seceta şi creşterea nivelului mării ameninţă sistemele de salubrizare - de la toalete la fosele septice până la staţiile de epurare. Toată lumea trebuie să aibă salubritate durabilă, alături de apă curată şi facilităţi de spălare a mâinilor, pentru a ajuta la protejarea şi menţinerea securităţii noastre de sănătate şi la stoparea răspândirii bolilor infecţioase mortale, cum ar fi COVID-19, holera şi febra tifoidă. Sistemele de canalizare durabile reutilizează, de asemenea, deşeurile pentru a stimula în siguranţă agricultura şi pentru a reduce şi captura emisiile pentru o energie mai ecologică, scrie site-ul https://www.unwater.org/.

Sloganul zilei pentru anul 2019 a fost "Să nu lăsăm pe nimeni în urmă", vrând să se atragă atenţia asupra persoanelor care nu au acces la igienă, şi asupra consecinţelor sociale, economice şi de mediu ale inacţiunii. "O toaletă nu este doar o toaletă. Este salvatoare de vieţi, un protector al demnităţii şi un creator de oportunităţi (...) Oricine eşti, oriunde te-ai afla, salubritatea este dreptul tău uman", a fost mesajul transmis pe site-ul dedicat zilei, https://www.worldtoiletday.info.

Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.

La nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

În prezent, 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis, conform site-ul https://www.worldtoiletday.info/.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia "Igiena pentru toţi". Rezoluţia prevede ca statele membre ale ONU precum şi părţile interesate relevante să încurajeze schimbarea comportamentală şi punerea în aplicare a politicilor de creştere a accesului la salubritate în rândul celor săraci, împreună cu un apel pentru a pune capăt practicii defecării în aer liber, pe care o consideră extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică. Accesul la igienă este, de asemenea, o problemă primară de demnitate şi de siguranţă a femeilor, care nu ar trebui să rişte să fie victime ale violurilor şi abuzurilor din cauza lipsei accesului la o toaletă, care oferă intimitate, scrie site-ul https://www.un.org.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.