Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

200.000 de credincioşi musulmani s-au strâns în Ierusalimul de Est pe Esplanada Moscheilor pentru ultima rugăciune din vinerea Ramadanului

musulmani

Peste 200.000 de credincioşi musulmani s-au strâns în Ierusalimul de Est pe Esplanada Moscheilor - cel de-al treilea loc sfânt al islamului - pentru ultima mare rugăciune din vinerea Ramadanului, în condiţii de supraveghere strictă din partea Israelului, după ce doi israelieni au fost răniţi de un palestinian, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Potrivit declaraţiilor lui Azzam al-Khatib, directorul fundaţiei Waqf, care administrează locurile sfinte, aproximativ 260.000 de musulmani s-au rugat aşezaţi în genunchi, în rânduri strânse, pe Esplanada Moscheilor din Oraşul Vechi al Ierusalimului.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

Mai înainte, un atac cu armă albă a determinat poliţia israeliană să închidă provizoriu unele căi de acces către Oraşul Vechi şi zeci de magazine palestiniene, existând temeri privind izbucnirea unor tensiuni în jurul sitului ultrasensibil unde se înalţă Cupola Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa.

Dar rugăciunea s-a desfăşurat fără incidente, în afară de cazul zecilor de credincioşi care au primit îngrijiri în corturile Semilunii Roşii ca urmare a deshidratării şi a stărilor de rău, în condiţiile unei temperaturi de peste 30 de grade Celsius, fără umbră pentru a se proteja de soarele arzător.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta

Afluenţa de persoane putea fi şi mai mare fără controalele întărite efectuate de către israelieni după atac, a spus Azzam al-Khatib.

Oraşul Vechi, epicentrul unui vechi conflict israeliano-palestinian, face deja obiectul unor măsuri întărite ale poliţiei israeliene de la începerea lunii de post musulman.

Aceasta nu l-a împiedicat pe un palestinian în vârstă de 18 ani, identificat cu numele de Youssef Wajih, originar din Cisiordania vecină, să rănească cu un cuţit doi israelieni, dintre care unul foarte grav. Palestinianul a fost ucis de către doi poliţişti.

La scurt timp după acest incident, la o distanţă de câţiva kilometri, un adolescent palestinian a fost ucis de tiruri ale forţelor israeliene în apropiere de Betleem, în Cisiordania, a indicat Ministerul palestinian al Sănătăţii în acest teritoriu ocupat de către armata israeliană.

Citește și: Liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea reacționează: Nu sunt banii lu’ baronul X sau Y

Media palestiniene au relatat că adolescentul încerca să treacă de bariera israeliană care separă Cisiordania de Ierusalim pentru a merge în Oraşul Sfânt cu ocazia rugăciunii. Poliţia israeliană a indicat doar că a tras asupra unui palestinian care încerca să treacă de barieră.

Dintr-o întâmplare a calendarului, ultima vineri a Ramadanului coincide cu manifestările ocazionate de Laylat al-Qadr, sau Noaptea Destinului, fiind cea mai animată din cursul anului de partea musulmană în Oraşul Vechi.

Duminică, la Ierusalim, zeci de mii de israelieni ar urma să organizeze o paradă cu ocazia Zilei Ierusalimului, ce marchează, pentru ei, ''reunificarea'' oraşului după cucerirea părţii sale de est în timpul războiului din 1967. Acest marş naţionalist, presărat cu drapele cu steaua lui David, trece prin cartierul musulman şi reprezintă în fiecare an un prilej de fricţiuni.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

Oraşul Vechi se află în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, anexată de către Israel. ONU apreciază că anexarea este ilegală şi consideră Ierusalimul de Est drept teritoriu ocupat.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est pentru capitala statului la care ei aspiră. La rândul său, Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa ''reunificată şi indivizibilă'' şi exclude orice împărţire a oraşului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.