Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

2025, anul când se va încerca preluarea Parlamentului! Directorul serviciilor secrete de la Chișinău avertisment despre planurile Moscovei în Republica Moldova

SIS
Alexandru Musteața

Rusia va continua eforturile de destabilizare a Republicii Moldova, de compromitere a vectorului european și întoarcere în zona sa de influență și la alegerile din 2024 și 2025. Declarația a fost făcută de directorul SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, în acest an, scopul principal al Moscovei și actorilor politici pe care îi controlează în R. Moldova va fi să compromită referendumul pentru aderare la UE. În continuare, principalul instrument al Rusiei în R. Moldova îl va reprezenta grupul lui Ilan Șor, conform stiripesurse.md.

Musteața a relatat că planul Rusiei de imixtiune în treburile interne ale R. Moldova se desfășoară în trei etape. Prima a fost anul trecut, când s-a încercat imixtiunea în alegerile locale generale, etapă care a eșuat, spune șeful SIS.

Acum se încearcă a doua etapă, cu intenția de a compromite referendumul și de imixtiune în alegerile prezidențiale. Următoarea etapă va fi în 2025, când se va încerca preluarea Parlamentului prin accederea partidelor controlate de Kremlin. Actorii politici deschiși pro-Rusia au legături cu serviciile ruse, Kremlinul și grupările oligarhice. De asemenea, se mizează pe stataliști, care sunt camuflați în spatele acestui mesaj, dar au aceeași intenție. De asemenea, sunt și politicienii conectați la grupurile oligarhice” a declarat Musteața.

Potrivit lui, Moscova și politicienii pe care îi controlează planifică lansarea unor crize în domeniul economic și social, vor încerca să provoace ură interetnică și vor instiga la violențe. SIS afirmă că aceste crize vor fi lansate consecutiv sau în paralel, pentru a aduce destabilizare și a influența votul cetățenilor.

Alt instrument sunt atacurile informatice pentru a crea aparența că problemele cu care se confruntă cetățenii sunt mai mari decât în realitate. Fiecare element are un set de actori și instrumente. Acțiunile Rusiei se vor axa pe mai multe direcții, dar avem certitudinea că referendumul va fi principala țintă a discreditărilor, vor fi întreprinse acțiuni pentru a convinge cetățenii să îl boicoteze. Deja vedem intensificarea mesajelor în acest sens” a notat șeful SIS.

Musteața a mai declarat că, la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, Rusia și exponenții săi vor încerca să discrediteze candidații proeuropeni. În acest sens, va fi folosită o varietate de instrumente, de la dezinformarea și propaganda prin intermediul presei afiliate și rețelelor de socializare, până la crearea tendințelor separatiste în Găgăuzia și utilizarea instrumentelor disponibile în regiunea transnistreană.

Cel mai important actor pe care mizează Rusia în R. Moldova este gruparea Șor. Conform datelor obținute de SIS, Șor are comanda să compromită referendumul. În acest sens, se va promova mesajul că aderarea la UE va afecta suveranitatea țării. SIS deține date și despre alți actori politici afiliați Rusiei, care însă acum luptă pentru finanțarea Moscovei. În acest sens, ei vor utiliza o serie de tactici și instrumente pentru a influența opinia publică. Putem evidenția utilizarea Telegram și Tik Tok pentru propagandă. Și pe Facebook a crescut numărul paginilor anonime, care promovează informații false și destabilizatoare. Deținem date operative despre anumite agenții de presă scrisă și online, precum și despre televiziuni controlate” a subliniat Musteața.

Pe lângă dezinformarea prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare, Rusia și exponenții săi vor continua să folosească protestele, care vor fi reluate în luna martie-aprilie.

Planul lor este să producă violențe la proteste prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntarea agresivă cu forțele de ordine. Încă un element este susținerea factorilor de destabilizare prin continuarea creării polului regional de putere în Găgăuzia, care este, la moment, loial factorului rus. Scopul este de a șantaja autorităților centrale. Conducerea găgăuză analizează aplicarea unor acțiuni mai radicale în raportul cu Chișinăul. Se atestă și intenții de a provoca o criză politică, prin coruperea unor politicieni proeuropeni, fapt care va crește dezamăgirea cetățenilor în vectorul european” notează Musteața.

Șeful SIS a subliniat că aceste acțiuni vor fi finanțate, ca și până acum, din banii trimiși de Rusia, care ajung ilegal fie cash, prin transportarea lor în numerar, sau prin carduri bancare. Finanțele vor fi cheltuite atât pentru coruperea activă a politicienilor și alegătorilor, cât și pentru lansarea unor așa zise proiecte sociale și organizarea unei întregi game de acțiuni subversive. La fel, politicienii proruși vor fi consiliați în continuare de experți ruși în tandem cu serviciile țării agresoare. La final, Musteața a îndemnat cetățenii să se informeze din surse oficiale și a dat asigurări că SIS va continua să combată tentativele de destabilizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.