Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

21 de ani de la primul summit intercoreean - Seulul cheamă Phenianul la dialog

Wikipedia
china coreea korea north sud

Prim-ministrul sud-coreean a chemat marţi Phenianul să se angajeze în dialog cu Seulul în speranţa de a relansa procesul de pace blocat din Peninsula Coreea, relatează agenţia Yonhap.

"Vă rog cu sinceritate să vă întoarceţi la masa dialogului şi a reconcilierii, pentru ca ceasul păcii în Peninsula Coreea să pornească din nou", a declarat premierul Kim Boo-kyum la un eveniment la Seul marcând 21 de ani de la primul summit intercoreean din iunie 2000, potrivit agerpres.ro.

Prim-ministrul sud-coreean s-a adresat liderului nord-coreean Kim Jong-un şi înalţilor oficiali de la Phenian.

Ziua de marţi marchează cea de-a 21-a aniversare a Declaraţiei din 15 iunie, adoptată în timpul summitului de la Phenian din 2000 între preşedintele de atunci al Coreei de Sud, Kim Dae-jung, şi liderul nord-coreean Kim Jong-il.

Relaţiile dintre cele două Corei au rămas reci după un summit fără un acord între Phenian şi Washington în februarie 2019, în timp ce Nordul nu a răspuns ofertelor de discuţii şi cooperare transfrontalieră.

Potrivit prim-ministrului sud-coreean, condiţiile pentru repornirea procesului de pace coreean sunt perfecte, într-o referire la rezultatele unui summit recent Seul-Washington, când preşedintele american Joe Biden a subliniat disponibilitatea Washingtonului de a se angaja diplomatic cu Phenianul şi de a face paşi pragmatici în scopul denuclearizării.

Premierul sud-coreean a chemat de asemenea la cooperare cu Nordul în proiecte de gestionare a pandemiei de COVID-19, precum şi la iniţiative "mici, dar importante", precum reuniuni online ale membrilor de familie care au fost separaţi între cele două Corei după Războiul din Coreea din 1950-1953.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.