Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

243 de bunuri culturale, unele de patrimoniu naţional, vor sta la baza înfiinţării primei instituţii muzeale dedicate istoriei sportului

www.news.roâ
mănuși box

Un număr de 243 de bunuri culturale, dintre care unele de patrimoniu naţional, vor sta la baza înfiinţării primei instituţii muzeale dedicate istoriei sportului, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului de Istorie Judeţean Braşov, Nicolae Pepene, potrivit Agerpres.

Cu acest prilej, el a lansat un apel către braşoveni şi nu numai să contribuie cu obiecte şi distincţii sportive la înfiinţarea Muzeului Sportului Montan Olimpia.

Potrivit lui Nicolae Pepene, aceste piese care au fost identificate în depozitul Muzeului de Istorie Braşov - patine, schiuri, crose de hockey, medalii sau diplome - vor fi restaurate şi înregistrate, urmând să fie creată şi o documentaţie cu privire la ele.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

"Cele mai valoroase bunuri vor fi clasate şi sperăm să avem şi unele de tezaur naţional", a subliniat Pepene, menţionând că la restaurarea pieselor lucrează o echipă de profesionişti ai Muzeului de Istorie, iar principalul partener extern va fi Universitatea Transilvania Braşov, care are un laborator propriu de restaurare a lemnului.

Unele dintre cele mai valoroase obiecte care vor face parte din expoziţia permanentă a viitoarei instituţii muzeale sunt două patine, pe suport de lemn, cu legăturile de piele, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe care se ataşa, cu ajutorul unui pivot, gheata. Muzeul nu deţine însă nicio gheată.

Acestora li se adaugă medalii din aceeaşi perioadă, unele cu inscripţii în limba germană, schiuri şi beţe, dar şi diploma obţinută de lt. Vasile Scârneci, membru în lotul naţional de patrulă militară la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz din 1928. Printre bunurile culturale ce vor face parte din viitoarea expoziţie se numără şi unele din perioada comunistă, "a sportului popular", aşa cum va fi denumită - legitimaţii ale baschetbaliştilor braşoveni care au jucat, în anii '60, cu celebra echipă a SUA sau fotografii cu fotbaliştii de la Steagul Roşu din Oraşul Stalin, hockey-iştii care jucau pe patinoarul Olimpia în aceeaşi perioadă ori instantanee de tinereţe ale celebrului tenismen braşovean Ion Ţiriac.

În ceea priveşte apelul făcut de Nicolae Pepene către public, el a precizat că sunt binevenite orice fel de obiecte sportive, nu doar diplome sau medalii, şi că există inclusiv posibilitatea achiziţionării acestora.

Proiectul Olimpia - Muzeul Sportului şi Turismului Montan este nucleul unei noi secţii a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, fiind finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului Ro - Cultura, apelul privind "Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate", cu suma de 617.820 lei.

Proiectul, cu o durată de 15 luni, a început în luna iulie 2020 şi se va finaliza în luna septembrie 2021, însă managerul Muzeului de Istorie a afirmat că intenţia este de a fi finalizat mai repede, pentru "a prinde" sezonul estival următor.

În paralel cu pregătirea expoziţiei permanente, se desfăşoară, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, reabilitarea clădirii care va găzdui muzeul, ea însăşi o piesă arhitecturală de importanţă istorică, aceasta fiind ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea ca sediu al Asociaţiei Săseşti de Patinaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.