Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25 de ONG-uri din ţară şi străinate intervin în scandalul achitării traficanţilor de minori din România: Apel către autorităţile internaţionale

justitie balanta judecatori inspectia judiciara

Un grup de 25 de ONG-uri care luptă împotriva corupției și crimei organizate, acționează împreună pentru a aduce în atenția comunității internaționale cazul Ţăndărei privind traficul de minori, unde persoanele care au dus 160 de copii la cerşit în Marea Britanie au fost achitate, după 9 ani de proces.

Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani și zeci de termene, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZĂ: Ciocolata, mai eficientă împotriva răcelii decât medicamentele

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani.

Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Doar la Tribunalul Harghita, dosarul cunoscut opiniei publice sub numele „Europa” a avut 53 de termene, după ce a ajuns aici, în februarie 2013.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomița.

CITEȘTE ȘI: Eşti victimă sigură! Magazinele au tehnici prin care te manipulează să cheltuieşti mai mult

Vă prezentăm petiția de mai jos, trimisa astăzi (19 februarie 2018) următorilor actori carora li se solicită să facă România responsabila pentru obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane:

1. COMISIA EUROPEANĂ

Către: Dl. Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene CC: Vicepreședintele Frans Timmermans; Comisarii: Věra Jourová, Julian King și Dimitris Avramopoulos

2. PARLAMENTUL EUROPEAN

Către: Dl. Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European

CC: Presedintele Subcomisiei pentru drepturile omului - Pier Antonio Panzeri; Vicepresedintele Subcomisiei pentru drepturile omului - Cristian Dan Preda; Presedintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne - Claude Moraes; Vicepresedintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne - Judith Sargentini; Parlamentari - Raymond Finch; Monica Macovei; Traian Ungureanu; Tim Aker; Presedintele Comisiei pentru afaceri juridice - Pavel Svoboda; Parlamentari: Mary Honeyball; Sajjad Karim; Amjad Bashir; Wajid Khan; David Martin; Damian Drăghici

3. PARLAMENTUL BRITANIC

Catre: Baronesa Butler-Sloss și dl. Vernon Coaker, co-președinți ai Grupului Parlamentar Britanic compus din reprezentații tuturor partidelor pentru Combaterea Traficului de Persoane si a Sclaviei Moderne

CC: Anthony Steen, fost membru al Parlamentului Britanic si președintele Fundației Human Trafficking

Către: Președintele Comisiei pentru justiție, parlamentarul Bob Neill

Către: Președintele Comisiei mixte pentru drepturile omului, parlamentarul Rt Hon Harriet Harman

4. CONSILIUL EUROPEI

Către: Dna. Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei

Către: Dl. Ryszard Piotrowicz, Președintele GRETA

5. OSCE

Către: Dna. Madina Jarbussynova, Reprezentant Special al OSCE, Coordonator pentru Combaterea Traficului de Persoane

6. UNHCHR

Către: Dna. Michelle Bachelet Jeria, Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului

7. UNODC Către: Dl. Yury Fedotov, Directorul Executiv al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate

8. RAPORTORI SPECIALI ONU

Către: Dl. Philip ALSTON, Raportorul Special al Națiunilor Unite privind sărăcia extremă și drepturile omului

Către: Dna. Urmila BHOOLA, Raportorul Special al Națiunilor Unite privind formele contemporane de sclavie

Către: Dna Maria Grazia GIAMMARINARO, Raportor special al Organizației Națiunilor Unite privind traficul de persoane, în special femeile și copiii

9. VATICAN

Catre: E.S. Papa Francis

CC: E.S. Msgr. Marcelo Sánchez SORONDO, Cancelarul Academiei Pontificale de Științe și Academiei Pontificale de științe sociale

10. INTERPOL Către: Dl. Jürgen Stock, Secretarul General al INTERPOL

11. EUROPOL Către: Dna Catherine De Bolle, Directorul Executiv al EUROPOL

Apel la actiune

Catre: Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene

CC: Vice-Presedintele Frans Timmermans; Comisarii: Věra Jourová, Julian King si Dimitris Avramopoulos

Subiect: Membrii rețelei de crima organizata, achitati în România! Criminalitatea organizată câștigă intrucât sistemul de justiție din România permite ca o rețea de traficanți de persoane să scape.

TRAFICUL DE PERSOANE, ÎN CREȘTERE ÎN ROMÂNIA

Atunci când justiția pentru cei vulnerabili moare, societatea civilă trebuie să susțină instituțiile legale democratice!

Situația actuală a traficului de persoane și a crimei organizate în România amenință cetățenii și drepturile fundamentale ale acestora. Zeci de mii de români sunt torturați și exploatați în întreaga lume cu complicitatea autorităților române. Sistemul de justiție penală înființat pentru a lupta împotriva rețelelor transnaționale de crimă organizată pare să fie pe punctul de a se prăbuși în România.

În data de 12 februarie 2019 - după aproximativ 9 ani de judecată, cu 53 de ședințe de judecată în care nu a fost audiată niciuna dintre părțile implicate în proces, deoarece instanța a amânat 52 dintre ele și într-una decis să modifice măsurile dispuse împotriva infractorilor de la arest la control judiciar pentru doar 60 de zile - instanța a decis să achite cei 26 de infractori (care au condus rețeaua) care au fost urmăriți penal în România și să ridice măsura sechestrului asiguratoriu aplicabil bunurilor lor. Procurorul poate ataca hotărârea judecătorească în termen de 10 zile (înainte de 22 februarie 2019).

Acest caz a fost primul caz ce a implicat o echipă comună de anchetă UE privind traficul de persoane împotriva uneia dintre cele mai violente rețele criminale europene care a acționat în multe țări ale UE, și etichetată de Europol drept "unul dintre cele mai mari inele de trafic de persoane din Europa". Acesta echipa a fost finanțată de Comisia Europeană și guvernele naționale cu multe milioane de euro. Ancheta a condus la o modificare a legislației UE și la adoptarea Directivei 36/2011. În cadrul anchetei transnaționale, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Autoritățile britanice au estimat că pentru fiecare copil exploatat profitul rețelei era de 160.000 lire sterline / an. Victimele identificate în Marea Britanie au fost exploatate timp de cel puțin 2 ani, cea mai cea mai mică victimă fiind în vârstă de doar câteva luni.

Pe baza acestor fapte și a multor alte cazuri similare care nu sunt gestionate corespunzător de autoritățile române,

Având în vedere obligațiile României în temeiul convențiilor internaționale din care face parte,

Privind competențele organismelor internaționale și naționale responsabile de cooperarea transnațională împotriva crimei organizate,

Noi credem că MOMENTUL DE A ACȚIONA ÎMPREUNĂ ESTE ACUM!

Prin urmare, noi, subsemnatele ONG-uri, îndemnăm Comisia Europeană să facă România responsabiliă pentru obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de aderare la UE care prevede:

"Capitolul 24: Justiție și afaceri interne (punctul 7) - elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii multianuale coerente împotriva criminalității, inclusiv măsuri concrete de reducere a statutului de țară de origine, tranzit și destinație pentru victimele traficului de persoane și furnizarea anuala de statistici fiabile cu privire la modul în care este controlat acest fenomen criminal.”

ONG-uri Lista semnatarilor:

ONG-uri din Romania

Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica (ECLER)

Freedom House Romania (FHR)

Salvati Copiii Romania

Voices for Democracy and Justice (VeDem Just)

Funky Citizens

Syene Centre for Education

Platforma Romania 100

Societatea Timisoara

eLiberare

Centrul de Investigatii Media

Asociația Cultural-Socială Economică Christiana

Reaching Out Romania

Usa Deschisa

ONG-uri internationale:

Specialist Policing (JIT Superintendent Bernie Gravett), UK

Cambridge Centre for Applied Research in Human Trafficking, UK

Dayik Consumer Awareness International, UK

Stimulus, UK

Wales Assembly of Women, UK

Associazione Donne Romene in Italia (ADRI), Italy

Associazione Ebano, Italy

Interaction, Republic of Moldova

Women's Law Clinic, University of Ibadan, Nigeria

DEHAT, India

Knowledge Steez Eduhub, India

Legal Aawaz, India

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.