Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25% din populația eligibilă a României s-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin

smartradio.ro
vaccin covid medic cercetare cercetator analize

Doar 1 din 4 români eligibili pentru vaccinare s-au vaccinat cu cel puțin o doză, informează joi autoritățile centrale.

Potrivit Guvernului, populația României eligibilă pentru vaccinare este de 16.930.375 de cetățeni. Din populația eligibilă nu fac parte copiii cu vârsta până la 12 ani.

Astfel, 25% din românii cu vârsta de peste 12 ani au primit măcar o doză de vaccin.

În România au fost aprobate 4 vaccinuri: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. În afară de Johnson&Johnson, vaccin într-o singură doză, restul vaccinurilor presupun o schemă de vaccinare formată din prima doză și rapel (a doua doză).

Cele mai mari rate de vaccinare pe grupe de vârstă sunt:

  • 60-69 de ani - peste 36,5%
  • 70-79 de ani - 34,2%
  • 50-59 de ani - 33,8%

La categoria de vârstă 12 - 15 ani s-au vaccinat peste 16.139 de persoane cu cel puţin o doză, ceea ce reprezintă un procent de 1,9% din populaţia eligibilă din această grupă de vârstă. De asemenea, la categoria de vârstă 16 - 19 ani s-au vaccinat cu cel puţin o doză 125.876 de persoane - un procent de 15,3% din populaţia eligibilă.

Opt judeţe au o rată de acoperire vaccinală de peste 30% din populaţia rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani: Bucureşti - 45,14%; judeţul Cluj - 41,9%; judeţul Sibiu - 35,4%; judeţul Braşov - 33,2%; judeţul Timiş - 32%; judeţul Constanţa - 31,9%; judeţul Alba - 30,9%; judeţul Ilfov - 30%.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu noul coronavirus în sezonul rece, însă a subliniat că poate fi evitată o creştere substanţială a numărului de cazuri dacă oamenii se vor vaccina într-o măsură mai mare în următoarele două luni.

"Nu sunt adeptul vaccinării de teamă, de frică. Trebuie să înţelegem beneficiile reale ale vaccinării, tocmai pentru a evita creşterea numărului de cazuri. Nu trebuie să aşteptăm creşterea numărului de cazuri. Dacă ne vom vaccina într-o măsură mai mare în perioada următoare, de două luni, cred că putem evita o creştere substanţială a numărului de cazuri. Cu siguranţă vom avea o creştere a numărului de cazuri. Va fi un sezon rece, oamenii se întorc din concedii, vremea se răceşte, stai mai mult în spaţii închise. Sunt toate condiţiile să crească probabilitatea să avem o transmitere mai crescută a infecţiilor", a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că vaccinarea este o măsură de prevenţie şi nu trebuie ca românii să se imunizeze doar atunci când creşte numărul de infectări.

"Eu mă aştept să nu crească numărul de cazuri dacă persoanele se vor vaccina în perioada următoare. Suntem într-o situaţie bună, însă ţine foarte mult de noi şi de cum vrem să mergem înainte din punct de vedere al evoluţiei pandemiei. Ar fi păcat, regretabil, să dăm cu piciorul la o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic, pentru că a fost obţinută printr-un efort comun. Pe de o parte a societăţii, a oamenilor care au respectat regulile, 4,6 milioane s-au vaccinat. Este un efort comun al autorităţilor, atât cele centrale, cât şi locale, şi cred că avem nevoie în perioada următoare de o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Însă această stabilitate nu o putem obţine altfel decât prin vaccinare. Este important să înţelegem vaccinarea ca măsură de prevenţie, ca o măsură preventivă şi nu reactivă la o creştere a numărului de cazuri", a subliniat Gheorghiţă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.