Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25% dintre jihadiştii întorşi în Germania colaborează cu autorităţile

Unul din patru islamişti întorşi în Germania după ce s-au alăturat jihadului în Siria şi Irak cooperează cu autorităţile, potrivit unui raport clasificat pe tema fenomenului radicalizării citat de cotidianul german Die Welt, transmite EFE, potrivit agerpres

Din cei 850 de jihadişti care, potrivit organelor de securitate, au călătorit în ultimii ani în Siria şi în nordul Irakului pentru a se alătura 'războiului sfânt', raportul a analizat biografiile a 784 de islamişti cu vârste cuprinse între 13 şi 62 de ani care au participat la lupte alături de grupări teroriste precum Statul Islamic şi Frontul Al Nusra şi dintre care 274 s-au întors deja în Germania.

Citeşte şi: Stil MAFIOT. Vicepreşedintele ţării a BĂTUT şi RĂPIT un rival politic

Potrivit documentului elaborat de Biroul Federal de Anchete Penale (BKA), Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei - serviciile secrete interne - şi Centrul de Informare şi Competenţe împotriva Extremismului al landului Hessa (HKE), aproape jumătate dintre cei întorşi în Germania - 48% - au rămas fideli cercurilor extremiste sau salafiste.

Pe de altă parte, în cazul a 8% dintre jihadiştii care revin în Germania, autorităţile vorbesc despre 'o întoarcere din motive tactice, bunăoară pentru a se odihni sau în căutare de echipamente noi şi de bani'.

Raportul, care însumează 61 de pagini, menţionează totodată că deocamdată doar 10% dintre cei care au părăsit Germania pentru a se alătura războiului sfânt s-au întors frustraţi sau deziluzionaţi. Aproximativ o treime dintre cei care au plecat în Siria şi Irak se află în continuare în zonele de conflict, o altă treime se află deja în Germania, din care 12% sunt deja în închisoare. Restul sunt probabil în străinătate sau pur şi simplu nimeni nu ştie unde se află, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Coreea de Nord declară trei zile de doliu naţional în memoria lui Fidel Castro

Printre mediile în care se produce radicalizarea, experţii semnalează îndeosebi cercul de prieteni - în 54% dintre cazuri -, moscheile salafiste (48%), propaganda pe internet (44%) şi aşa-numitele seminarii despre islam (27%). În 24% dintre cazuri, raportul se referă la campanii care sub pretextul 'aparent inofensiv' al distribuirii gratuite în zone publice a Coranului caută de fapt să atragă tineri susceptibili de a fi radicalizaţi.

Concluziile acestui raport urmează să fie discutate la conferinţa miniştrilor de interne ai landurilor, care se desfăşoară timp de trei zile, începând de luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.