Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3 miliarde de euro din PNRR ar putea intra în conturile României în luna iulie

forbes.ro
fonduri europene

România ar putea încasa 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană (CE), în baza cererii de plată numărul 1 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), transmisă la finele lunii mai, a declarat, marţi, la Parlament, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş.

"Comisia Europeană are o perioadă de două luni pentru verificarea cererii de plată, perioadă în care mai poate să solicite informaţii care consideră dumnealor că mai sunt necesare pentru definitivarea verificărilor. Noi estimăm că în cursul lunii iulie România va încasa cei trei miliarde de euro, în condiţiile în care toate clarificările dumnealor au fost rezolvate şi toate documentele care mai pot fi solicitate sunt trimise. Anul acesta mai avem în luna octombrie cea de-a doua cerere de plată, dar ea este aferentă jaloanelor pe care le avem de îndeplinit pentru trimestrul I, respectiv trimestrul II din 2022. În trimestrul I avem de îndeplinit 21 de jaloane, iar în trimestrul II încă 27 de jaloane. În momentul de faţă, România din punct vedere al ministerelor de linie, la termenele stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi-a îndeplinit aceste jaloane. Procedura de validare a jaloanelor de către Comisia Europeană durează între două şi trei luni până când la fiecare jalon sunt completate toate informaţiile suplimentare, toate documentele necesare. Asta nu înseamnă că noi terminând cu un jalon la data pe care am stabilit-o prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă validarea s-a şi încheiat", a subliniat demnitarul.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis, astăzi, Comisiei Europene, prima cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro. Din această sumă, 2,03 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut.

Din suma solicitată spre rambursare prin cererea de plată, România va încasa 2,56 miliarde euro, valoarea ce rezultă după deducerea prefinanțării primite până în prezent. Concret, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

„Ne-am respectat angajamentul de a trimite astăzi, 31 mai, Comisiei Europene prima cerere de plată în vederea încasării fondurilor PNRR alocate pentru țintele și jaloanele îndeplinite la sfârșitul anului trecut. Doresc să le mulțumesc tuturor miniștrilor pentru efortul depus”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Prima cerere de plată cuprinde cele 21 de țintele și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a țintelor și jaloanelor, aceasta fiind o condiție obligatorie. În total au fost încărcate în sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente celor 21 de jaloane/ținte, incluse în cererea de plată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.