Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

386 de cazuri în care animalele sălbatice, cu precădere urşii, au provocat pagube, de la începutul anului

Facebook
urs ursi

Un număr de 386 de cazuri în care animalele sălbatice, cu precădere urşii, au provocat pagube au fost înregistrate, de la începutul anului, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ un milion de lei, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor furnizate presei de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, din cele 386 de cazuri pentru care s-a întrunit comisia de evaluare constituită în astfel de cazuri, 373 au fost cauzate de urşi iar 13 de către lupi.

Valoarea despăgubirilor stabilite se ridică la aproximativ un milion de lei, din care s-au plătit, până în prezent, 470.000 lei, restul fiind în proces de a fi achitate.

În context, Domokos Laszlo, a precizat că în acest an au fost împuşcaţi zece urşi, în baza prevederilor legate de stabilirea cotelor de intervenţie şi prevenţie, alte opt exemplare fiind împuşcate conform reglementărilor ce vizează intervenţia în cazul urşilor care provoacă pagube în localităţi.

De asemenea, şase urşi au fost relocaţi iar în 25 de cazuri animalele au fost alungate în zonele împădurite.

Şeful APM Harghita a spus că, de la începutul anului s-au înregistrat şi opt cazuri în care urşii au fost ucişi accidental, în urma unor accidente rutiere, iar un exemplar a fost lovit de un tren. Totodată, au fost fiind identificate şi alte două cadavre de urs, în aceste cazuri moarte survenind din alte cauze.

Sursa citată a mai arătat că, la fel ca în fiecare an, în urma atacurilor urşilor au fost ucise oi, vite, porci, păsări, au fost distruşi stupi de albine şi s-au produs pagube în culturile agricole sau în livezi de pomi fructiferi.

Totodată, potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, jandarmii au fost solicitaţi de 22 ori, în ultima săptămână, pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în apropierea mai multor localităţi.

Prezenţa urşilor a fost semnalată la numărul de urgenţă 112 în zona localităţilor Hodoşa, Voşlăbeni, Ciumani, Sânmartin, Zetea, Tulgheş, Cetăţuia, Feliceni, Sândominic, Turdeni, Miercurea-Ciuc, Borsec, Corund, Păuleni Ciuc şi Atid.

În toate cazurile au fost trimise la faţa locului echipaje de intervenţie, dar prezenţa animalelor a fost confirmată în două situaţii.

Datele statistice arată că, de la începutul anului, jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină în peste 300 de cazuri în care urşii au fost văzuţi în zonele locuite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.