Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

4 puncte fierbinți la negocierea Guvernului (surse)

variante surse scenariu

PNL, alianța USR PLUS și UDMR încep sâmbătă negocierile pentru formarea viitorului Guvern. Pe lângă împărțirea funcțiilor din Palatul Victoria și din Parlament, temă care a ținut capul de afiș în ultimele zile, pe agenda viitorilor aliați de guvernare se află și teme cu impact major și unde negociatorii trebuie să-și armonizeze punctele de vedere și să ajungă la un compromis.

1. Salariul minim. USR vrea creșterea indirectă a salariului minim prin eliminarea taxelor și impozitelor pe care statul le rețin din salariul minim. Liberalii vor o majorare anuală a salariului minim în funcție de rata inflaţiei şi creşterea productivităţii pentru anul anterior, plus un anumit coeficient de corecție. În linii mari, sistemul dorit de PNL ar duce la o creștere mai mică față de sistemul USR a sumei pe care o duce acasă un angajat cu salariu minim. UDMR nu susține tăierea salariilor, dar ar fi de acord in extremis cu o înghețare a salariilor bugetarilor. Numitorul comun este că niciunul din cele trei partide nu susține o creștere spectaculosă a salariului minim pe economie.

2. Alocația pentru copii. PNL și USR PLUS susțin creșterea graduală, UDMR susține dublarea. O soluție de compromis este să se negocieze un sistem de creștere anuală a alocației de stat pentru copii.

3. Creșterea pensiilor. PNL propune o formulă de creștere a punctului de pensie în fiecare an în funcţie de rata medie a inflaţiei şi cu un procent de 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. UDMR susține creșterea până la 40% a punctului de pensie. USR ar vrea ca majorarea pensiilor să meargă umăr la umăr cu salariul mediu.

4. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PNL și USR PLUS vor, UDMR se opune. 'Salvarea' aici este că subiectul nu este încă de actualitate și nu este de așteptat să ridice mari probleme în coaliție, însă pozițiile în acest caz sunt radical diferite.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.