Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

500 de militari au participat la un exerciţiu de evacuare a populaţiei din Deltă

Facebook Fortele Navale Romane
Fortele navale romane

Aproape 500 de militari, zece nave militare fluviale, zece ambarcaţiuni rapide ale Regimentului de Infanterie Marină din Babadag, două ambarcaţiuni ale scafandrilor şi alte zece şalupe ale partenerilor din Ministerul Afacerilor Interne au participat, luni, la o secvenţă de evacuare a populaţiei din zona fluvială desfăşurată în cadrul exerciţiului multinaţional Sea Shield organizat de Forţele Navale Române (FNR).

Secvenţa de evacuare a populaţiei s-a desfăşurat pe Dunăre, între satele Băltenii de Jos şi Băltenii de Sus, situate pe maluri opuse, navele care au transportat populaţia, asigurate de militari, conform scenariului, au fost atacate de inamic, în timpul luptelor, pe o navă apărând un incendiu soldat cu un rănit, potrivit Agerpres.

"Complexitatea a fost dată de această reacţie interinstituţională. Fiecare are procedurile specifice, dar a trebuit să vedem şi cum reacţionăm în comun, în ideea să ne sprijinim unii pe alţii. A fost un exerciţiu de succes", a declarat ofiţerul de proiect al exerciţiului, comandorul Octavian Mocanu.

Pentru inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), colonelul Ion Bordei, secvenţa de evacuare a populaţiei a fost un început.

"Întotdeauna există posibilitatea de perfecţionare. Consider că primul rol al acestui exerciţiu este de cunoaştere, de relaţionare şi bineînţeles că vom trage concluziile la final pentru perfecţionarea viitoarelor activităţi", a menţionat inspectorul şef al IJJ, Ion Bordei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al FNR, colonelul Corneliu Pavel, a subliniat necesitatea adaptării la contextul geopolitic a exerciţiilor de cooperare interinstituţională.

"Întotdeauna este loc de mai bine şi întotdeauna este bine să ne instruim, pentru că situaţia se schimbă. Trebuie să fim adaptaţi întotdeauna la contextul în care trăim", a precizat colonelul Pavel.

Reprezentantul FNR a amintit că până în acest an, exerciţiul Sea Shield organizat de FNR s-a desfăşurat preponderent în Marea Neagră, însă în contextul războiului din Ucraina exerciţiul include şi secvenţe în Delta Dunării.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 2023, parte a programelor NATO de instruire multinaţională, cel mai complex eveniment de acest fel organizat de FNR, se desfăşoară pe Marea Neagră, pe Dunăre, în Deltă şi în zona costieră şi reuneşte circa 3.400 de militari din 13 state aliate şi partenere - Albania, Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.