Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

51 de intervenţii ale jandarmilor pentru alungarea urşilor din zonele locuite, în luna mai

Facebook
urs ursi

Jandarmii harghiteni au intervenit, în luna mai, de 51 de ori pentru alungarea unor urşi care au venit în zonele locuite, numărul fiind mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, sergent major Kosa Ervin-Attila.

"În luna mai, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, au fost primite 51 de apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi. În aceeaşi perioada a anului trecut, numărul de apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita a fost de 33 apeluri, prin care era semnalată prezenţa urşilor, astfel, comparativ cu anul trecut, observăm o creştere de 18 apeluri. De la începutul anului, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au intervenit la un număr de 109 apeluri pentru îndepărtarea urşilor. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când jandarmii harghiteni au intervenit la un număr de 102 apeluri prin care era semnalată prezenţa urşilor, observăm o creştere de 7 intervenţii anul acesta", a precizat Kosa Ervin-Attila.

Şi în ultimele zile, respectiv în perioada 5-8 iunie, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate un număr de opt apeluri care indicau prezenţa unor urşi în zona localităţilor Bălan, Vărşag, Praid, Lacu Roşu, Cecheşti, Borzont, Sândominic şi Topliţa.

În urma celor opt apeluri, de fiecare dată a fost trimis la faţa locului fie un echipaj de jandarmi, fie un echipaj de ordine publică format din poliţist şi jandarm, dar în doar trei situaţii a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens.

Astfel, jandarmii au fost anunţaţi, marţi seara, despre prezenţa unei ursoaice cu doi pui în spatele casei unui bărbat din satul Cecheşti, comuna Avrămeşti.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, care a alungat animalul în pădure.

În cea de-a doua situaţie, în dimineaţa zilei de miercuri, 7 iunie, a fost nevoie de alungarea unui urs din localitatea Borzont, comuna Joseni, animalul fiind observat lângă o cabană.

Echipajul de jandarmi a confirmat prezenţa ursului iar acesta a fost îndepărtat în zona împădurită.

În aceeaşi zi, la prânz, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita a fost înregistrat un apel care indica prezenţa unui urs în curtea unui bărbat din localitatea Sândominic.

Şi în acest caz s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a confirmat prezenţa ursului şi l-a alungat în pădure.

"Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile, locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite. De asemenea în situaţia producerii unor pagube de către animalele sălbatice, cetăţenii au fost îndrumaţi să se adreseze primarului localităţii. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte incidente", mai precizează sursa citată.

Jandarmii le reamintesc oamenilor ca atunci când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească urşii şi să nu se apropie pentru a-i filma sau fotografia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.