Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

52 de localităţi din Vâlcea au fost afectate de alunecări de teren în ultimii trei ani. Prefectul solicită întocmirea hărţilor de risc

Foto Mediafax
alunecare de teren

Mai mult de o jumătate dintre localităţile din Vâlcea au fost afectate de surpări de teren în ultimii trei ani, se arată într-un comunicat trimis marţi de Prefectură după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în care s-a analizat lista perimetrelor cu alunecări în vederea demarării procedurilor de întocmire a hărţilor de risc natural.

Conform analizei realizate de ANIF Vâlcea şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi prezentată membrilor CJSU, în această situaţie se află 52 dintre cele 89 de localităţi vâlcene, 26 dintre ele fiind cu grad mare şi foarte mare de risc să se confrunte în continuare cu astfel de situaţii. Între acestea se află Alunu, Berbeşti, Bălceşti, Călimăneşti, Cernişoara, Dănicei, Milcoiu, Slătioara şi Stoileşti, care au avut alunecări de teren în fiecare an din 2019 încoace, potrivit Agerpres.

Prefectul Sebastian Fârtat a propus ca în aceste 26 de localităţi să fie realizate sau actualizate cu prioritate hărţile de risc şi a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea să prindă fondurile necesare în bugetul judeţului de anul viitor.

"În ultimii trei ani, Guvernul României a alocat aproximativ un miliard de lei pentru aceste alunecări de teren înregistrate în judeţ. Este un efort destul de mare al Guvernului pentru a remedia cât mai mult din aceste perimetre de alunecări de teren, dar oricât ar aloca Guvernul, nu este de ajuns. De aceea cred că aceste hărţi de risc trebuie făcute mai ales în zonele în care avem risc mare şi foarte mare de alunecări de teren, pentru a preîntâmpina eventualele pagube pe care le pot înregistra cetăţenii care vor să construiască în locaţiile respective, precum şi administraţiile publice locale atunci când au un proiect de modernizare de drum într-o zonă care este cu potenţial mare de risc de alunecare de teren. Au existat cazuri, cel puţin în ultimii doi ani de când gestionez situaţiile de urgenţă, pe lucrări noi pe PNDL sau pe alte surse de finanţare, când în timpul lucrărilor sau imediat după finalizarea lor, s-au activat anumite alunecări de teren din perimetrul respectiv şi a trebuit să cerem fonduri suplimentare, neprevăzute în bugetul iniţial. Este neplăcut şi un efort financiar din partea tuturor. Tocmai de aceea, insist şi sunt convins că vom reuşi cu aceste hărţi de risc să intrăm în legalitate şi să avem o imagine cât mai clară a zonelor de risc", a precizat Fârtat.

Potrivit datelor autorităţilor judeţene, în Vâlcea nu au mai fost realizate hărţi de risc din 2011, când au fost întocmite documentaţiile pentru şapte dintre localităţile afectate de alunecări de teren, Alunu, Goleşti, Muereasca, Runcu, Fârtăţeşti, Păuşeşti Otăsău şi Băile Olăneşti, mare parte dintre ele necesitând însă să fie actualizare, întrucât între timp au apărut noi perimetre de alunecări de teren în afara arealelor de risc declarate prin această documentaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.