Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 februarie - o zi cu semnificaţie deosebită pentru Regina Elisabeta a II-a

ELISABETA II

Suverana Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regina Elisabeta a II-a, a împlinit pe 6 februarie 63 de ani de când s-a urcat pe tron și are toate șansele ca în acest an să devină cel mai longeviv monarh din insulele britanice. Devenită regină într-o perioadă de declin a Imperiului Britanic, Elisabeta a II-a s-a adaptat cu succes la schimbările uriașe intervenite pe parcursul celor șase decenii de domnie.

Acum în vârstă de 88 de ani (împlinește 89 pe data de 21 aprilie) Regina Elisabeta va deveni pe 10 septembrie 2015 monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, depășind-o pe stră-străbunica ei, Regina Victoria, scrie rfi.ro.
Ea este deja cea mai în vârstă suverană pe tron (Regatul Unit din 1800, Marea Britanie din 1707, Anglia, Scoția, Țara Galilor anterior) și femeia monarh cu cea mai lungă domnie din istoria omenirii.
Totuși, la ora actuală pe plan mondial cel mai longeviv monarh este Bhumibol Adulyadej, cunoscut și sub numele de Rama al IX-lea, rege al Thailandei de la 9 iunie 1946, deci de 67 de ani, care are însă o sănătate foarte fragilă, deși este cu un an mai tânăr decât Regina Elisabeta și nu este văzut decât arareori în public.
În schimb, Regina Elisabeta își îndeplinește cu scrupulozitate rolul de monarh constituțional, participând zilnic la evenimente, mai ales inaugurări de edificii publice și vizite la societățile de caritate sau cultură la care este cap onorific, în număr total de circa 3000.
Deși nu are decât puteri executive reziduale, fiind obligată prin Constituție, mai ales prin cutume și precedente, la o strictă imparțialitate, Regina rămâne în continuare comandant suprem al forțelor armate și guvernator suprem al Bisericii Angliei și șef al statului în 16 state din Commonwealth, urmașul fostului Imperiu Britanic, semnând zilnic documente, printre care promulgare de legi.
Regina Elisabeta este informată la zi de toate principalele chestiuni interne și internaționale și are întâlniri aproape zilnice cu miniștri, iar săptămânal îl primește în audiență la Palatul Buckingham pe prim ministrul zilei, între patru ochi.
Suverana a avut până acum 11 prim miniștri, primul fiind Sir Winston Churchill, iar cel în funcție, David Cameron, este născut când Regina se afla deja de 14 ani pe tron.

Rol pe viață

Pe măsura înaintării în vârstă s-au ridicat întrebări privind exercitarea rolului de monarh de către Regina Elisabeta a II-a.
Cu prilejul împlinirii a 21 de ani, pe atunci Prințesa moștenitoare Elisabeta promitea într-un discurs radiodifuzat în Imperiul Britanic că-și va dedica toată viață slujirii “întregii familii imperiale” cum erau numiți atunci supușii britanici.
De atunci, Regina Elisabeta nu a dat niciun semn că ar fi dispusă să abdice, iar devotamentul cu care-și îndeplinește atribuțiile stârnește respect chiar printre cei mai înfocați republicani.
Prințul moștenitor, Charles, deja în vârstă de 66 de ani, are o personalitate total diferită și a dat de înțeles în mod indirect că ar dori să modernizeze monarhia britanică.
Deocamdată Regina, a cărei mamă, tot Elisabeta pe nume a trăit 101 ani, își continuă domnia ca și cum anii nu ar fi trecut, deși uneori mai deleagă unele atribuții fiului ei, cum ar fi reprezentarea la un summit al Commonwealth-ului.
Și ca un semn al trecerii anilor ar fi și reducerea numărului de câini de tip Corgi – rasa preferată a Reginei – ținuți la Palatul Buckingham.
Cotidianul Daily Express scria că Regina ar fi hotărât ca în locul câinilor care mor să nu fie aduși alții, nu de alta, dar suverana ar risca să se împiedice de prea mulți câini, să cadă și să se accidenteze. Un sacrificiu pentru o mare iubitoare de animale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.