Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

60 de metri - Atât au lipsit pentru ca un război între Rusia și China să izbucnească azi

vestidinrusia.ro
putin biden sua rusia

Rusia a declarat vineri că una din navele sale militare a alungat un distrugător al US Navy, care ar fi încercat să încalce apele sale teritoriale în timpul exerciţiilor navale ruso-chineze în Marea Japoniei, relatează Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea SUA.

O navă militară din cadrul Flotei ruse din Pacific a stopat vineri o presupusă tentativă a distrugătorului american Chafee (DDG 90) de a încălca apele teritoriale ruse în Marea Japoniei, a informat agenţia de presă Interfax, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

"Astăzi, 15 octombrie, în jurul orei locale 17:00, distrugătorul Chafee (DDG 90) al marinei SUA, care acţionează de câteva zile în Marea Japoniei, s-a apropiat de apele teritoriale ale Federaţiei Ruse şi a făcut o tentativă de a depăşi graniţa de stat", a declarat ministerul, citat de Interfax.

Marea navă antisubmarin 'Amiral Tribuţ' din cadrul Flotei Rusiei din Pacific, după mai multe avertismente trimise navei străine, a trecut la măsuri de respingere a intrusului din apele teritoriale ruse, acţionând în conformitate cu normele internaţionale în domeniul navigaţiei, potrivit comunicatului.

Echipajul navei ruse 'Amiral Tribuţ' a "avertizat prin canalul internaţional de comunicare cu privire la inadmisibilitatea unor astfel de acţiuni şi, de asemenea, a notificat distrugătorul SUA că se află într-o zonă închisă navigaţiei din cauza unor exerciţii cu tiruri de artilerie". Distrugătorul american ar fi ignorat mesajul, potrivit agenţiei de presă TASS, care citează surse din cadrul aceluiaşi minister.

"După avertismentul primit, distrugătorul Chafee, în loc să-şi schimbe cursul pentru a părăsi zona închisă, şi-a ridicat steguleţele de semnalizare care indicau pregătirea pentru decolare de pe punte a unui elicopter, ceea ce însemna că este în imposibilitate de a-şi schimba cursul şi viteza, întreprinzând acţiuni de încălcare a graniţei de stat a Federaţiei Ruse în Golful Petru cel Mare", potrivit TASS.

În jurul orei 17:50, distrugătorul american şi-a schimbat cursul, luând-o în direcţia opusă, când se afla la mai puţin de 60 de metri de nava rusă, susţine ministerul citat, potrivit Agerpres.ro.

Acţiunile distrugătorului Chafee al US Navy reprezintă o încălcare gravă a normelor internaţionale pentru prevenirea coliziunilor pe mare şi a acordului interguvernamental ruso-american din 1972 privind prevenirea incidentelor pe mare şi în spaţiul aerian de deasupra acesteia, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit instituţiei, incidentul a durat aproximativ 50 de minute şi a avut loc în Golul Petru cel Mare, la sud de Vladivostok în partea de vest a Mării Japoniei.

Rusia declară pentru a doua oară în ultimele patru luni că ar fi alungat o navă de război a unei ţări membre NATO din apele sale, notează Reuters. În iunie, Rusia a acuzat distrugătorul britanic, Defender, că i-ar fi încălcat apele teritoriale în Marea Neagră şi a afirmat că ar fi forţat nava să se retragă, cu focuri de avertisment şi lansând bombe în calea sa.

Marea Britanie a respins versiunea Moscovei asupra incidentului, care a avut loc în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, acţiune nerecunoscută la nivel internaţional. Londra a declarat la momentul respectiv că nava sa opera în mod legal în apele ucrainene.

Rusia a comunicat vineri că a organizat manevre navale comune cu China în Marea Japoniei şi au efectuat exerciţii de distrugere a unor mine plutitoare cu tiruri de artilerie.

Relaţiile între Rusia şi SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că a stabilit o relaţie solidă cu omologul său american, Joe Biden, şi vede un potenţial de ameliorare a relaţiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.