Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - unde PE SE DE s-a lepădat de Superman

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Marcel Ciolacu superman
Duminică, „brațul armat al PNL”, din postura de șef al eficienților milițieni, dintre care unii omoară copii pe trecere, vând cocaină sau fraternizează cu interlopii, Lucian Bode, zis Dorel,  făcut o declarație istorică. Eruditul ideolog și om de litere al partidului a transmis un mesaj de Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, afirmând că „nu trebuie să existe niciun fel de toleranţă faţă de consumul de droguri”. Surpinzător, este? Cu toții ne așteptam să îi încurajeze atât pe traficanți, cât și pe drogați să-și vadă de treabă, iar pe profesioniștii din subordine să îi sprijine pe cei dintâi. Când colo, omul devenit ministru de meserie (bun la toate) și-a declamat consacrata intransigență, care cu siguranță a înspăimântat rețelele infracționale. În aceeași zi, la București, Prefectul Toni Greblă a organizat o mare festivitate cu ocazia Zilei Drapelului, la care a invitat, respectând din păcate rigorile instituționale, și cele două sinistre făpturi auto-intitulate edili: insul netuns de la școala ajutătoare, cu nume de copil mic, și isterica arătare capabilă să fure alegeri mai ceva decât comuniștii în 1946.
Luni a fost desființat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dincolo de organizarea excelentă, asigurată întâi de Colonelul Gheorghiță, iar apoi de Secretarul de Stat Andrei Baciu, ambii absolut profesioniști prin comparație cu dezastrele USR de la Sănătate, o întrebare persistă: cine se va ocupa de administrarea vaccinurilor de aproape UN MILIARD de euro, comandate de pupilul prezidențial, Florin Cîțu? În aceeași zi, Nicolae Ciucă l-a premiat la Guvern pe înotătorul David Popovici, după ce probabil i-a produs leziuni severe la braț, antebraț și cot, scuturându-i mâna preț de 16 secunde. O dezbatere a apărut cu privire la bani, în sensul în care milionul de lei cu care a fost răsplătit dublul campion mondial la natație trebuie să devină un etalon pentru orice performanță similară în sporturi olimpice, nicidecum o excepție destinată campaniilor politicienilor.
Marți a fost publicat sondajul INSCOP ce relevă o percepție tristă asupra realității: peste jumătate dintre români consideră că situația generală era mai bună în comunism. Sigur că faptic, după toate cifrele, de la PIB la infrastructură, și de la libertăți la sistemul de sănătate, țara noastră a înregistrat un progres semnificativ în democrație, cu toate limitele ei. Însă răspunsurile indică mai degrabă efectul psiho-emoțional al ultimilor 18 ani de scandaluri politice, dezbinare și ură, alimentate și instrumentalizate fără scrupule de la Cotroceni, asigurând proliferarea diverselor populisme nocive societății, de la PPDD la AUR, și de la USR la PNL. Astfel, va fi surprinzător să constatăm că istoria îl va consemna pe Ion Iliescu drept cel mai democrat și echilibrat președinte. În aceeași zi a fost aniversat un sfert de veac de la încheierea Parteneriatului strategic cu Statele Unite. Oferit inițial ca o compensație pentru neinvitarea în primul val de extindere a NATO către țările fostului lagăr comunist, această cooperare a contat enorm în parcursul occidental al României, demarat prin Acordul de la Snagov din 1995.

Miercuri
dezbaterea a fost ținută de Superman Cîțu, care a demisionat, la presiunea colegilor săi din PNL, din funcția de președinte al Senatului. Victimă a propriei neputințe, a unui orgoliu copilăresc nemăsurat, al lipsei de experiență și de știință de carte, individul este semnificativ mai degrabă ca simptom al unei societăți destructurate. Lupta „anti-corupție”, operată sub forma războiului româno-român în mandatele lui Traian Băsescu, a eliminat oligarhia politico-economică locală construită după 1989. Din păcate, aceasta a fost înlocuită de o adunătură absolut incompetentă și mult mai rapace, incapabilă să producă vreo viziune, vreun proiect de țară sau măcar să gestioneze treburile curente, după cum observăm în ultimii ani. Faptul că arestatul din SUA se dă victimă și se va înapoia, mai bogat decât a venit, în anonimat, nu ne va scuti pe toți de la plata pagubelor produse. Iar în locul său vor apărea alte odrasle obscure, care vor împărtăși aceeași soartă. Încheindu-și socotelile cu politica, lui Florin Cîțu nu îi rămâne decât să tragă (o) linie. Sau mai multe, că bani are.

Joi s-a adoptat Ordonanța de compensare cu 50 DE BANI a litrului de combustibil, însemnând o economie de circa 20 de lei la un plin. Atât s-a putut. La fel și în cazul IRRC, indicele alternativ la ROBOR, care aproape s-a dublat și el în ultimele 3 luni, asigurând o creșetere a ratelor la creditele ipotecare cu aproape 50%. Într-un final se pare că s-a ar fi ajuns la o concluzie în coaliție privind modificările fiscale majoritatea birurilor crescute fiind tot din zona individuală, și deloc din zona marilor afaceri, PNL ieșind învingător în fața PSD.

Vineri fostul primar de Târgu Mureș, PD-istul Dorin Florea a fost achitat definitiv pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. La fel ca și în multe alte cazuri, profesioniști ai politicii sau administrației - cu toate păcatele lor - au fost scoși din viața publică, spre a face loc unor forme de viață precum Nicușor Dan, Clotilde Armand sau Dominic Fritz, ca să arătăm doar primarii din rândurile „oamenilor noi”. Tot începând de astăzi, valoarea tichetelor de masă a crescut cu 50%, iar seniorii cu pensii până în 2000 de lei vor primi ajutorul în bani de 700 de lei. Sumele nu sunt uriașe, însă ele pot conta pentru o populație sărăcită de „guvernul meu” între 2019 și 2022.

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII este că succesul partidului prezidențial - în fapt, cea mai mare filială a PSD - s-a desăvârșit prin izgonirea lui Florin Cîțu din fruntea Senatului, poziție unde în nicio țară normală nu ar fi putut ajunge vreodată. Această situație dă măsura înțelepciunii, experienței și maturității lui Klaus Iohannis, care a izbutit să promoveze, pe rând, nume de răsunător succes, precum „premierii săi”: Dacian Cioloș, Ludovic Orban, Florin Cîțu. Sper sincer ca Generalul Ciucă să nu aibă aceeași soartă, dat fiind că, până la acest moment, mi-a lăsat impresia unui om infinit mai onest și mai de bun simț decât cei 3.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.