Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vocile pro-război sunt minoritare în Ungaria: 70% din maghiari cred că Ucraina ar trebui să demareze tratative cu Rusia

sondaj partid

70% din maghiari consideră că tratativele de pace ar fi în interesul Ucrainei, mai degrabă decât continuarea războiului - reiese din sondajul realizat de Institutul Nézőpont, comunicat vineri Agenţiei ungare de presă MTI, relatează Rador.

În comunicat se precizează că opinia majoritară a tuturor grupurilor sociale, indiferent de preferinţele politice, este că ucrainenii ar avea interesul să înceapă tratativele de pace.

"În timp ce o parte mai vocală a lumii occidentale pledează pentru continuarea războiului economic şi finanţarea înarmării, jumătatea mai lucidă a lumii insistă asupra încetării cât mai rapide a ostilităţilor şi începerea tratativelor de pace" - se arată în comunicat, în care se mai scrie că soluţia din urmă ar însemna o cale paşnică a rezolvării conflictului şi nu acceptarea situaţiei actuale.

Sondajul a căutat răspunsul la întrebarea: care ar fi interesul Ucrainei, tratativele de pace sau continuarea războiului, fără ca această întrebare să se refere la concesii din partea ucrainenilor sau din partea ruşilor. Răspunsurile au demonstrat că şapte din 10 maghiari consideră că Ucraina ar trebui să urgenteze negocierile de pace, în timp ce doar unul din cinci maghiari a considerat că interesul Ucrainei ar fi continuarea războiului. O constatare mai puţin obişnuită, dar cu atât mai importantă, este faptul că opiniile maghiarilor pe această temă nu sunt influenţate de preferinţele lor politice.

Alegătorii care susţin guvernul, precum şi cei care îl critică, consideră în proporţii similare - 73% respectiv 69% - că tratativele de pace ar fi în interesul Ucrainei, în timp ce opinia pro-război este minoritară - 22% respectiv 16% din cele două tabere - rezultă din acest studiu.

Potrivit Institutului Nézőpont, există un consens naţional în favoarea păcii. Nu doar maghiarii de peste 70 de ani, care au cea mai mare experienţă de viaţă, consideră (în proporţie de 84%) că tratativele de pace ar fi mai mult în interesul Ucrainei, ci şi cei mai tineri - în categoria de vârstă între 18-29 de ani - în proporţie de peste două treimi (69%) au aceeaşi opinie.

Vocile pro-război nu i-au convins nici pe locuitorii capitalei, care sunt în general mai deschişi la poziţia mainstream de la Bruxelles, 69% dintre aceştia afirmând că ucrainenii ar trebui să caute mai degrabă încheierea păcii - a concluzionat Institutul Nézőpont.

Sondajul a fost realizat în perioada 28-30 noiembrie, pe un eşantion de 1.000 de persoane intervievate telefonic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.