DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

75 de ani de la prima sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite

editiadedimineata.ro
Adunare ONU

Adunarea Generală ocupă un rol central în sistemul decizional şi reprezentantiv al Naţiunilor Unite, reunind reprezentanţii a 193 de state membre ale organizaţiei. Este un forum important pentru dezbateri multilaterale privind întregul spectru de chestiuni internaţionale în conformitate cu prevederile Cartei ONU, potrivit https://www.un.org.

Participă, deopotrivă, la procesul de realizare şi codificare a dreptului internaţional. Adunarea se reuneşte, în fiecare an, în principal în formatul sesiunii generale în perioada septembrie - decembrie, iar ori de câte ori este nevoie în perioada ianuarie - septembrie pentru analizarea rapoartelor Comitetelor al Patrulea şi al Cincilea. Pe fondul apariţiei unor subiecte de importanţă pentru organizaţie, prin prisma prevederilor Cartei ONU, Adunarea se întruneşte, sub coordonarea preşedintelui acestui forum, într-un proces de consultare cu statele membre. Adunarea coordonează consultări informale pe o arie largă de subiecte mandatate de rezoluţiile sale, indică https://www.un.org, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Doliu în Armata Română! ‘Ne părăsesc eroii’. Veteranul de război Artemiu Șimonca s-a stins din viață azi! .

Adunarea face recomandări statelor pe toate chestiunile care privesc gradul său de competenţă. Prin consultările pe care le-a iniţiat, la nivel politic, economic, umanitar, social şi juridic, Adunarea a contribuit la adoptarea în 2000 a Agendei Mileniului şi la Documentul privind summit-ul mondial 2005, ce reflectă angajamentul statelor membre pentru atingerea obiectivelor specifice de obţinere a păcii, securităţii şi dezarmării, alături de eradicarea sărăciei, prezervarea drepturilor omului şi promovarea statului de drept, protecţia mediului înconjurător, găsirea soluţiilor pentru nevoile speciale ale Africii şi pentru consolidarea Naţiunilor Unite.

Pe fondul existenţei unor situaţii de ameninţare a păcii, încălcare a păcii sau act de agresiune, numai după ce Consiliul de Securitate nu a reuşit să obţină o soluţie ca urmare a votului negativ al unui stat membru, Adunarea Generală poate întreprinde demersuri, printr-un format de consultări şi în acord cu prevederile rezoluţiei Uniţi pentru Pace din 3 noiembrie 1950, să ceară şi să recomande statelor membre măsuri colective pentru menţinerea sau restaurarea securităţii şi păcii internaţionale. Fiecare stat membru beneficiază de un singur vot, procedura de aprobare implică în chestiunile delicate - precum pacea şi securitatea internaţională, alegerea membrilor Consiliului de Securitate şi a membrilor Consiliului Economic şi Social - adoptarea cu două treimi din voturile membrilor, iar în alte chestiuni cu impact minor adoptarea acestora se poate face cu majoritate simplă, potrivit https://www.un.org. Adunarea este condusă de un preşedinte, ajutat de mai mulţi vicepreşedinţi. În conformitate cu Articolul 22 din Carta ONU, Adunarea Generală poate configura organe subsidiare pentru realizarea funcţiilor sale.

Citește și: Ieșire devastatoare a Monicăi Pop: Decidenții voiau ca pacienții Covid să moară, nu să se facă bine

Lucrările primei sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite s-au deschis la 10 ianuarie 1946 la Methodist Central Hall din Westminster, Londra, potrivit https://www.history.com şi https://historyhouse.co.uk. În cadrul acestei prime sesiuni a forului consultativ al Naţiunilor Unite a fost ales, cu 28 de voturi pentru şi 23 împotrivă, primul preşedinte al Adunării în persoana politicianului belgian Paul-Henri Spaak, în defavoarea norvegianului Trygve Lie, fost ministru de externe al Norvegiei (1940-1946) care avea să devină primul secretar general al Naţiunilor Unite (1946-1952). Cu acelaşi prilej, la 24 ianuarie 1946, a fost adoptată prima rezoluţie a Adunării Generale, care cerea utilizarea în scopuri paşnice a energiei atomice şi eliminarea armelor nucleare şi a altor tipuri de arme de distrugere în masă, conform https://www.history.com. Au fost aleşi, în cadrul aceleiaşi sesiuni, membrii nepermanenţi ai Consiliului de Securitate, membrii Consiliului Economic şi Social şi judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie. Au fost, de asemenea, desemnate comitetele şi au fost repartizate atribuţiile fiecărui comitet în parte, conform https://undocs.org. Lucrările primei sesiuni a Adunării Generale a ONU s-au încheiat la 14 februarie 1946.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.