Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

75 de ţări şi patru organizaţii antijihadiste vor purta discuții cu SUA, după retragerea americanilor din Siria

Prokerala.com
douma siria

Statele Unite îi vor primi la 6 februarie pe miniştrii de externe din ţările membre ale coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), confruntată cu incertitudinea provocate de anunţul neaşteptat al retragerii americane din Siria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cei 79 de membri (75 de ţări şi patru organizaţii multilaterale) ai coaliţiei se vor afla la Washington "pentru discuţii aprofundate asupra înfrângerii teritoriale iminente a SI în Irak şi Siria", o "etapă decisivă spre înfrângerea durabilă" a organizaţiei jihadiste, a anunţat marţi Departamentul de Stat american.

Citește și: Franța cere Marii Britanii să prezinte propuneri credibile pentru Brexit

Sub preşedinţia şefului diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, "miniştrii vor analiza următoarea fază a campaniei din Irak şi Siria, vizând să evite reapariţia SI cu ajutorul asistenţei în domeniul stabilizării şi securităţii", a adăugat acesta.

Diplomaţia americană recunoaşte că în prezent coaliţia traversează un "moment-cheie" din cauza deciziei, anunţate în decembrie de Donald Trump spre surprinderea generală, de a retrage trupele americane desfăşurate în Siria contra jihadiştilor.

Iniţial, liderul de la Casa Albă a invocat înfrângerea SI pentru a justifica această retragere care i-a zdruncinat pe aliaţii occidentali şi kurzi ai Washingtonului. Acest anunţ pripit a fost între timp larg contestat, marţi încă o dată de serviciile de informaţii americane, potrivit cărora SI "controlează încă mii de combatanţi în Irak şi Siria" şi "va continua să reprezinte o ameninţare pentru Statele Unite".

Citește și: Două persoane au murit în urma unui atac la o moschee din Filipine

"SUA sunt hotărâte să prevină reapariţia SI în Siria şi Irak după retragerea forţelor americane din Siria şi reafirmă angajamentul lor de a acţiona cu coaliţia internaţională pentru a continua distrugerea a ceea ce a mai rămas din SI", a dat asigurări marţi Departamentul de Stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.