Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

79 de ani de la oprirea Trenurilor Morții în gara din Roman

Facebook
saranga arsene

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a anunță că a fost sărbătorită la Roman cum se cuvine Viorica Agarici, fostă președintă a Crucii Roșii Române, care în urmă cu 79 de ani a oprit în gara din oraș ”Trenurile Morții”, salvând de la moarte evreii vânați de naziști. La eveniment a participat și Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, și profesorul Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din Roman.

”Ieri s-au împlinit 72 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre Israel și România.

Cu această ocazie, am comemorat-o pe Viorica Agarici, fostă președintă a Crucii Roșii Romane, care cu prețul vieții, în urmă cu 79 de ani, în Gara din oraș a oprit "Trenurile morții", salvând de la moarte evreii condamnați la pieire.

Alături ne-a fost Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, și profesorul Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din Roman.

Depunerea de coroane la bustul Vioricăi Agarici, pe peronul Gării Roman, și la Cimitirul Evreiesc, m-a emoționat profund. Au fost momente de reîntoarcere în timp, amintindu-mi de suferință și curaj, de nedreptățile suferite de unii semeni și de obligațiile noastre de a nu repeta greșelile trecutului! Atrocitățile nu trebuie să mai aibă loc vreodată.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.