Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în Moldova

Ziua Victoriei in Rusia

Marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS, opinează sociologul Vitalie Sprînceană în podcastul Europei Libere „Pe Agendă” preluat de stiripesurse.md

El crede că politicienii ar trebui să renunțe la politizarea acestei zile, pentru a nu instiga la ciocniri grupuri sociale cu viziuni diferite.

„În loc să-și educe electoratul și să treacă societatea la un nivel calitativ nou, aceste forțe politice preferă să gâdile diverse resentimente și să le amplifice, să aibă fiecare grădinuță lui de electorat pe care și-o cultivă, și-o hrănește, și-o ține grămadă, că îi asigură voturi”, spune sociologul.

În R. Moldova, potrivit hotărârii cu privire la zilele comemorative, de sărbătoare şi de odihnă, pe 9 mai sunt marcate două sărbători: Ziua Victoriei, moștenită din perioada sovietică, și Ziua Europei, care a devenit sărbătoare națională în anul 2017.

Sprînceană susține că, și în anii în care cele două erau celebrate la o săptămână distanță, apăreau tensiuni. „Oricum, pe 9 mai, ieșeau niște oameni și ziceau: «Asta e sărbătoarea noastră» și alții ziceau: «Nu, asta nu e sărbătoarea voastră»”, amintește sociologul.

Dilema 9 mai, în spațiul post-sovietic

El aduce exemplul altor state post-sovietice, precum Ucraina, în care, la fel, au existat discuții despre semnificației zilei de 9 mai, pe care le consideră „oarecum normale”.

„În R. Moldova vedem aceste discuții ca fiind dramatice și că de ele depinde soarta universului, dar de ele nu depinde soarta universului”, crede sociologul.

În anii precedenți, Ziua Europei era marcată înainte sau după 9 mai, însă, în acest an un programul festiv oficial va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, pe 9 mai. Guvernarea pro-europeană cheamă cetățenii la deschiderea „Orășelului european”, la care va participa și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Autoritățile spun că îi vor comemora și pe ostașii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, opoziția apropiată Moscovei, Partidul Socialiștilor și blocul politic „Victorie”, format de aliații oligarhului fugar Ilan Șor, vor organiza un marș din centrul Chișinăului spre complexul „Eternitate”, marcând doar Ziua Victoriei.

Anul trecut, deputații din partidul de guvernare (PAS) au încercat să redenumească „Ziua Victoriei” în „Ziua comemorării și reconcilierii” și s-o transfere pe 8 mai, când este marcată în majoritatea țărilor occidentale, dar au renunțat la inițiativă, după ce aceasta a fost criticată de opoziția parlamentară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.