Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A 154 a reuniune Eurimages,fond care a adus 17 milioane de euro filmelor românești, ia sfârșit

mediafax.ro
film

Vineri se încheie la Bucureşti cea de a 154 a reuniune Eurimages, fond care a acordat 17 milioane de euro producătorilor români în 21 de ani, dintre temele puse în discuție detașându-se nevoia de a urmări relația producător-regizor din perspectiva egalității de șanse, potrivit mediafax.

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei fondat în 1989 din care fac parte 38 de state din Europa, România fiind membră Eurimages din anul 1998. Anual există 4 sesiuni de finanţări, care încurajează coproducţiile de toate genurile lung metraje, animaţie şi documentare din fondul anual de 25 milioane Euro provenit din contribuţiile statelor membre.

”În cei 21 de ani de când este Romania membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la București au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte românești”, a spus Anca Mitran pentru MEDIAFAX.

Manifestările au fost deschise marți, la Institutul francez din Bucureşti prin Conferinţa privind egalitatea de genuri. Au participat Anca Mitran, director general Centrul Național al Cinematografiei, Irina Petrescu director Institutul Francez din București și Catherine Trautmann președinte Eurimages.

Ada Solomon (producător, Hi Film), Anca Damian (regizor și producător, Aparte Film), Ana Drăghici (Director de Imagine), Daniel Mitulescu (producător, Strada film) și Tudor Giurgiu (regizor, producător și fondator al Festivalului Internațional de Film Transilvania) au abordat relația producător regizor din perspectiva egalității de șanse, precum și a stereotipurilor de gen, după ce Centrul Național al Cinematografiei a prezentat câteva date statistice pentru perioada 2007-2017.

Evenimentul inaugural s-a încheiat cu proiecția filmului ”Lemonade” în regia Ioanei Uricaru. Începând cu 2012, Eurimages a luat în considerare problema egalității de gen în industria cinematografică.

Un grup de lucru pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, alcătuit din reprezentanți ai mai multor state membre, a fost înființat și se reunește trimestrial, în scopul studierii situației actuale a prezenței femeilor în sectorul cinematografiei la nivel național și internațional în cooperare cu alte organisme naționale și internaționale, pentru analizarea situației actuale a Eurimages în ceea ce privește egalitatea de gen în selectarea proiectelor, și pentru a colecta informații despre “genul proiectului” și conținutul scenariului (testul Bechdel) pentru cererile depuse la Eurimages.

Ca parte a strategiei sale, Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distribuție egală a finanțării de coproducție între femei și bărbați până în anul 2020. Evoluția Fondului cu privire la atingerea acestui obiectiv este prezentat în graficul de campanie “Eurimages sprijină egalitatea de șanse între femei și bărbați” prezent pe pagina oficială Eurimages.

În cadrul celei de-a 148-a Reuniunii Comitetului Director din Skopje (Macedonia de Nord) din 20 octombrie 2017, organismul și-a reînnoit angajamentul în ceea ce privește egalitatea de gen prin adoptarea unei strategii pentru egalitatea de gen în industria cinematografică europeană 2018-2020.

Această decizie reflectă angajamentul ferm al Fondului de a aborda problema subreprezentării femeilor în cinematografie. Prin implementarea acestei strategii, Eurimages va deveni un catalizator a schimbării prin adoptarea unei serii de măsuri pentru promovarea rolului femeilor în fața și în spatele camerei.

Îmbunătățirea vizibilității regizorilor de sex feminin talentați și promovarea celor mai bune practici și know how-ul reprezintă un instrument esențial în planul de acțiune Eurimages 2018-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.