Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A bubuit un scandal 'de tip Șoșoacă' în Marea Britanie

Sursa FOTO: Ambasada Rusiei/Facebook
Sosoaca ambasada

Doi membri ai parlamentului britanic s-au numărat printre cele 50 de persoane care au participat luna trecută la o petrecere organizată de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie la reşedinţa sa opulentă din vestul Londrei, pentru a marca momentul constituirii unei Rusii independente de Uniunea Sovietică, relatează The Guardian. Un scandal similar a avut loc și în România, după ce senatorul Diana Șoșoacă a ales să participe la recepțiile oferite de ambasada Rusiei la București, informează News.ro.

Andrei Kelin, ambasadorul rus, a luat cuvântul la evenimentul în cadrul căruia a încercat să justifice invazia sângeroasă a ţării sale în Ucraina, în timp ce printre cei prezenţi s-au numărat conservatorul Lord Balfe şi Lord Skidelsky, informează News.ro.

O relatare a evenimentului publicată de Sunday Times include fotografii ale lui Kelin, care are interdicţie de acces în parlamentul britanic, adresându-se unei audienţe de aproximativ 50 de persoane, printre care se numără personalul ambasadei ruse, diplomaţi străini şi câţiva britanici.

Kelin ar fi declarat că "pentru a se dezvolta în mod normal, Rusia trebuie mai întâi să se ocupe de ameninţările semnificative la adresa securităţii sale" - o referire clară la invazia Moscovei în Ucraina din februarie anul trecut, care a avut ca scop răsturnarea guvernului ales al preşedintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, ambasadorul a acuzat Marea Britanie că a făcut o "mare eroare strategică" prin angajarea într-o abordare conflictuală faţă de Moscova.

Marea Britanie, sprijin puternic pentru Ucraina

Marea Britanie, alături de alte naţiuni occidentale, a sprijinit puternic Ucraina, furnizând arme şi ajutoare de la începutul războiului pentru a ajuta Kievul să-şi restabilească graniţele recunoscute la nivel internaţional.

Balfe a confirmat pentru The Guardian că a fost prezent la eveniment, unde, a spus el, a avut o conversaţie superficială cu ataşatul rus al apărării. El a spus că este de părere că, în cele din urmă, va trebui să existe o înţelegere negociată în care Ucraina să cedeze o parte din teritoriu Rusiei.

"Ucraina este, ca să fiu sincer, un dezastru de ţară. A fost pusă laolaltă de Churchill şi Stalin spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial", a spus el.

El a adăugat că, în opinia sa, "Crimeea este cu siguranţă rusească" şi că Moscova are pretenţii legitime asupra regiunilor Doneţk şi Luhansk, în timp ce ar trebui să existe negocieri cu privire la un coridor terestru către Crimeea.

Balfe este un fost europarlamentar laburist care a trecut la conservatori în 2002 şi care a avut antecedente în ceea ce priveşte declaraţiile de simpatie faţă de Rusia. În timpul crizei cu privire la otrăvirea lui Skripal în 2018, Balfe a susţinut apelurile Rusiei de a inspecta agentul neurotoxic folosit.

Skidelsky, un economist şi membru al parlamentului, care a fost membru al conservatorilor, al Partidului Laburist şi al SDP, a declarat că se opune invaziei ruseşti în Ucraina, dar a participat pentru că " am vrut să-mi arăt respectul şi afecţiunea faţă de poporul rus cu ocazia zilei lor naţionale, mai ales în aceste circumstanţe".

El a fost, de asemenea, director neexecutiv al unei companii petroliere ruseşti, Russneft, între 2016 şi 2021, şi a scris o scrisoare la scurt timp după invazia declanşată de Moscova, în care a condamnat mişcarea, dar s-a întrebat şi de ce Occidentul nu şi-a luat angajamentul că NATO nu se va extinde către Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.