Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A căzut Coldea. Urmează Kovesi...? Episodul 8 produs de Ghiță e pe drum/ surse

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Atotputernicul șef operativ al SRI a fost pus la dispoziția directorului civil al SRI. Cu alte cuvinte a fost trecut pe linie moartă (cel puțin o vreme - unii susțin deja că e istorie), deposedat de toate atribuțiile și trimis la judecata internă. Era greu să mai supraviețuiască după ce toată media era plină de dovezile prieteniei sale cu un inculpat urmărit internațional. Dovezile erau de necontestat și bomba a explodat:

Vezi și: Traian Băsescu, prima reacție după SUSPENDAREA lui Coldea: Ce URMEAZĂ pentru Kovesi

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.” - sună sec depeșa SRI.

Decizia retragerii generalului Florian Coldea a fost luată la Palatul Cotroceni. Surse apropiate Palatului Cotroceni au relatat despre o chemare la ordine a prim-adjunctului SRI de către președintele Klaus Iohannis care a ordonat trecerea comenzii totale în mâinile directorului civil, Eduard Hellvig. Evident că o asemenea decizie față de un om foarte apreciat profesional de către partenerii internaționali nu s-a putut face fără a-i consulta pe aceștia cu privire la ce urma să se întâmple.

Se zvonea încă din primăvară că președintele Iohannis ar vrea să preia cu totul conducerea serviciului. Acum a avut la îndemână și motivele. Pare același film jucat în 2006 în Cazul fugii lui Omar Hayssam - La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte și-a prezentat demisia din funcția de director al SRI, ca urmare a situației create de eliberarea și dispariția lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), împreună cu el demisionând și Gheorghe Fulga, directorul SIE și chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcției generale de informații și protecție internă a Ministerului Administrației și Internelor.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

Unii ar spune că poate fi doar un joc de imagine și se va merge pe precedentul din 2010 când  numele generalului Florian Coldea a fost implicat într-o acțiune care a zguduit statul român în 2007, când s-a aflat că a urmărit mai multi judecători CCR. Și atunci s-a discutat despre suspendarea sa. S-a facut o anchetă internă în SRI care a găsit pe altcineva vinovat ca notele scrise de mâna lui Coldea au fost facute publice. Să vedem cum se termină ancheta. Iohannis si SRI isi joaca acum toata reputatia. Comparabil cu 2007, atunci s-au aflat parlamentari care sa-i ceara demisia lui Coldea.

Ce urmează? În curând va urma Episodul 8 al filmului produs de fugarul Sebastian Ghiță. E de așteptat să vină cu imagini/filme și cu procurorul-șef al DNA, cel puțin așa se susține într-o anumită zonă a celor care cunosc fenomenul. Dacă va fi consecvent cu sine atunci președintele Iohannis va merge pe aceeași linie și îl va suspenda și pe procurorul-șef al DNA. Dar dacă nu va fi așa? A fost sacrificat doar Florian Coldea pentru liniștea publică după episoadele produse de Ghiță?

Moare binomul sau doar se resetează în aceste condiții? Greu de spus... Răspunsul îl vom avea în următoarele săptămâni și se va reflecta puternic în acțiunile celor două instituții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.