Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A descoperit roverul de pe Marte viața extraterestră?

NASA/JPL-Caltech/MSSS/IRAP
marte rover

Misiunea fără echipaj uman Mars rover a descoperit formațiuni de noroi unice, stereotipuri ale unor perioade umede și uscate de-a lungul a milioane de ani în peisajul altfel uscat și rece al planetei Marte, care ar fi putut crea condițiile necesare pentru viață, potrivit unui studiu recent intitulat "Sustained wet-dry cycling on early Mars" (Cicluri umede și uscate susținute pe Marte timpuriu), a fost publicat în revista Nature la 9 august 2023, scrie jpost.com.

"Avem acum pentru prima dată vestigii ale unor vremuri care ar fi putut fi propice pentru originea vieții", a declarat William Rapin, cercetător principal.

Modelele hexagonale descoperite se formează atunci când o zonă are sezoane umede prelungite, urmate de sezoane uscate prelungite. Se știe de ceva vreme că Marte conține vestigii uscate ale unor râuri, lacuri și chiar mări, după cum notează studiul: "Prezența unor medii de suprafață permanent umede pe Marte timpuriu este bine documentată".

Cu toate acestea, descoperirea că acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori crește semnificativ șansele ca viața să se fi dezvoltat cândva acolo. Rămâne posibilitatea ca astfel de formațiuni să conțină încă forme de viață, probabil de tip microscopic.

Perioadele de uscăciune dau timp compușilor organici adunați în sezonul umed să se combine, cercetătorul principal al studiului, William Rapin, cercetător la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică din Toulouse, Franța, menționând că astfel de condiții pot duce chiar la formarea ADN-ului. "Avem acum pentru prima dată vestigii ale unor vremuri care ar fi putut fi propice pentru originea vieții", a declarat Rapin într-un interviu acordat Space.com.

content-image

Un prim-plan al unei panorame realizate de Mastcam a roverului Curiosity într-un sit marțian numit Pontours dezvăluie modele hexagonale - subliniate cu roșu în aceeași imagine, în dreapta - care sugerează că aceste fisuri de noroi s-au format după multe cicluri umed-uscat care au avut loc de-a lungul anilor.

"Pe Pământ, oamenii au efectuat experimente care au arătat că, dacă supui o rocă la cicluri de perioade umede și uscate, moleculele organice simple se pot combina și pot forma molecule mai mari, cum ar fi proteinele și chiar ARN și ADN", a declarat Rapin pentru Space.com.

Forma crăpăturilor din noroi este unică

Forma forma formațiunii a fost, de asemenea, unică. Crăpăturile de noroi descoperite anterior au fost toate în formațiuni în formă de "T". Forma hexagonală în "Y" a acestor fisuri de noroi marchează prima dată când acest lucru a fost observat pe planeta roșie. Astfel de formațiuni sugerează o perioadă distinctă și lungă de perioade umede și uscate, potrivit lui Rapin pentru Space.com.

Astfel de formațiuni în formă de "Y" sunt incredibil de sensibile la eroziune și acesta ar putea fi motivul pentru care nu a mai fost descoperită niciuna până acum.

După ce au găsit cele mai probabile condiții în care s-ar fi putut forma viața marțiană, cercetătorii vor putea acum să se concentreze asupra unor locații similare în căutarea neîncetată a vieții extraterestre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.