Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A făcut implozie negocierea PSD - ALDE -Pro România pentru prezidențiale / SURSE

negocieri

Negocierile din PSD, ALDE și Pro România pentru un candidat unic la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie (primul tur) și 24 noiembrie (turul doi) au intrat într-un nou blocaj, au relatat surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. Timpul este scurt și chiar dacă o surpriză nu este exclusă, negocierile încep să aibă tot mai puține șanse de reușită.

Interesant este că PSD, ALDE și Pro România au căzut de acord că un candidat unic ar oferi un galop de sănătate blocului de stânga:

  • Restructurare guvernamentală cu miniștri aleși pe sprânceană pentru a reface imaginea guvernării
  • Schimbarea programului de guvernare pentru o nouă relansare electorală
  • Unitatea celor trei blocuri va asigura în proporție de 99,9% că în turul II al alegerilor prezidențiale nu va intra Dan Barna (USR-PLUS) și va intra candidatul PSD-ALDE-Pro România.

În ciuda acestor avantaje, calculele personale prevalează momentan în fața unui candidat unic anti-Iohannis.

Timpul este scurt. O eventuală alianță PSD-ALDE-Pro România trebuie înregistrată la BEC până cel târziu pe 2 septembrie.

PSD vrea propriul candidat pentru că este partidul cel mai mare și liderii județeni nu concep altă variantă. Pesediștii spun că partidul are nevoie să își dovedească că alegerile europarlamentare au fost doar un accident și că PSD e un vehicul electoral de viitor și de aici nevoia unui candidat unic pentru un nou test. În partid se mai discută  și despre un joc dublu: unii lideri își fac deja calcule că Viorica Dăncilă, pe modelul lui Năstase, Geoană și Ponta, va pierde partidul dacă va pierde și prezidențialele, iar la viitorul Congres PSD din primăvara lui 2019 va apărea un reset în PSD.

ALDE spune că sondajele îl indică pe Călin Popescu Tăriceanu ca fiind cel mai potrivit candidat. De asemenea, acuză PSD că a procedat necolegial pentru că dacă ar fi vrut cu adevărat un candidat unic, ar fi discutat cu ALDE înainte să ia decizia să o susțină pe Dăncilă la prezidențiale. Acum ALDE propune ca Dăncilă să renunțe la candidatură, dar PSD nu vrea să audă de așa ceva.

Cei din ALDE spun că au nevoie de candidat propriu pentru a-și reveni din eșecul de la europarlamentare și a conta, astfel, în viitoarele alegeri din 2020 (locale și parlamentare).

De asemenea, ALDE își face planul că va negocia după turul I intrarea la guvernare în viitorul cabinet care ar urma să se formeze în decembrie, potrivit estimărilor interne.

Pro România îl acuză pe Tăriceanu că le-a cerut să-l susțină la prezidențiale fără să ia în calcul și altă variantă și că această atitudine e nepotrivită ținând cont că ALDE nu a trecut pragul electoral la europarlamentare deși e la guvernare, în timp ce Pro România a trecut de 6% fără să fie la guvernare.

Și Pro România își face același calcul cu folosirea candidatului propriu pentru negocieri post-turul 1 pentru prezența la guvernare.

Este exclus ca Pro România să susțină candidatul PSD la prezidențiale.

În varianta unui candidat comun ALDE - Pro România la prezidențiale apare problema că ALDE nu renunță la Tăriceanu, iar aripa ex-ALDE din Pro România refuză vehement un asemenea scenariu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.