Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost decernat Premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt cei trei câştigători - VIDEO

Premiile Nobel

Cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2017. Cei trei americani au câştigat premiul Nobel pentru Medicină 2017 pentru ”descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Descoperirile lor explică cum plantele, animalele şi oamenii şi-au adaptat ritmul biologic aşa încât să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului, potrivit descrierii Academiei Suedeze.

Folosind muşte de fructe, laureaţii Nobel de anul acesta au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic. Ei au arătat că această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopţii şi este distrusă apoi în timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această maşinărie. Se poate recunoaşte acum funcţia ceasului biologic după aceleaşi principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni, scriu cei de la News.ro.

Premiul Nobel pentru Medicină din 2016 a fost acordat japonezului Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei.

În 2015, Premiul Nobel pentru Medicina a fost caştigat de William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Începând din anul 1901 au fost 211 laureaţi, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină fiind acordat de 107 ori, cu excepţia anilor: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 and 1942. Conform statutului Fundaţiei Nobel, acest premiu nu este acordat în anul în care nici una dintre lucrările nominalizate şi luate în considerare nu este de natură să aducă beneficii umanităţii, potrivit Cotidianul.ro.

Sezonul Nobel 2017 va continua, marţi (3 octombrie), cu premiul Nobel pentru fizică. Miercuri (4 octombrie) va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar, vineri, va fi anunţat Nobelul pentru pace. Nobelul pentru literatură va fi anunţat pe data de 5 octombrie. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 9 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.