Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost descoperit mecanismul care favorizează apariţia cancerului la prostată

Uroclinic
cancer prostata

Oamenii de ştiinţă au descoperit un mecanism care favorizează dezvoltarea cancerului de prostată. Noutatea descoperirii acestui mecanism constă în faptul că, dacă este dezactivat, permite oprirea creșterii celulelor canceroase. Descoperirea este rezultatul unui studiu publicat în revista Nature Structural & Molecular Biology și coordonat de Claudio Sette, profesor titular de anatomie umană la Facultatea de Medicină și Chirurgie a Universității Catolice, împreună cu Pamela Bielli, profesor de anatomie umană la Universitatea din Tor Vergata și condus de Marco Pieraccioli de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Catolice - Fundația Spitalului Universitar Agostino Gemelli IRCCS.

Conform rezultatelor obținute, ''în centrul acestui mecanism se află două molecule, numite Sam68 și XRN2, care favorizează proliferarea celulelor prostatei prin dereglarea unei molecule cheie, ARN-ul mesager (molecule care conțin codul genetic pentru sinteza de proteine, aceleași care au devenit celebre pentru că stau la baza vaccinurilor anti-Covid), relatează Il Messaggero citat de Rador.

Experții au descoperit în detaliu cum se produce această dereglare a ARN-ului mesager: Sam68 și XRN2 se aşază pe ARN-ul mesager și astfel, favorizează producerea de ARN-uri mai scurte și mai eficiente care provoacă proliferarea tumorii.

''Întrucât o clasă de medicamente numite oligonucleotide antisens (un fel de plasturi genetici care aderă la ARN-urile mesagere și le dezamorsează) este deja în uz clinic împotriva unor boli, emitem ipoteza că acest mecanism molecular oncogen ar putea fi prevenit prin dezvoltarea unor oligonucleotide antisens specifice. Prin urmare, soluţia constă în a dezvolta instrumente care să blocheze activitatea Sam68 și XRN2 și astfel, să dezamorseze mecanismul molecular oncogen. Desigur, mai avem multă cale de făcut în această direcție'', a explicat profesorul Sette.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.