Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost descoperit secretul unui ficat sănătos! Ce spune nutriționista vedetelor

Radu Pop
ficat

A fost descoperit secretul unui ficat sănătos! Ce spune nutriționista vedetelor

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați medici nutriționști din România. De-a lungul timpului, ea le-a oferit românilor numeroase sfaturi despre nutriție și sănătate, iar de curând a dezvăluit care este secretul unui ficat sănătos.

A fost descoperit secretul unui ficat sănătos. Ficatul este unul dintre motoarele organismului deoarece îndeplinește numeroase funcții vitale și de aceea sănătatea lui este esențială.

A fost descoperit secretul unui ficat sănătos

Recent, nutriționista Mihalea Bilic le-a acordat fanilor săi de pe rețelele de socializare o serie de sfaturi pentru a-și menține sănătatea ficatului, despre care spune că duce greul.

„Mintea le face, ficatul le trage!. Nu există vacanță sau sărbătoare la români fără multă mâncare. Și când este mâncare din belșug, cine credeți că se ocupă de digestia și metabolizarea nutrienților? Stomacul și tubul digestiv, o să spuneți. E adevărat, dar ele fac mai mult partea mecanică, de mărunțire și amestecare. Munca grea cu adevărat o face ficatul!

Când mâncăm pâine și făinoase, ficatul are grijă de transportul amidonului/glucozei prin sânge și din ea face inclusiv grăsime de rezervă, dacă am mâncat prea mult. Când mâncăm carne sau brânză aminoacizii din proteine ajung tot în ficat, el decide câți sunt folosiți pentru sinteza de noi proteine și câți vor fi eliminați prin rinichi. Pentru grăsimi e și mai complicat! Ficatul produce zilnic aproape 1 litru de bilă, o substanță de culoare verzuie esențială pentru digestia grăsimilor din alimente adică ulei, unt, mezeluri și brânzeturi. Tot ficatul este organul care sintetizează trigliceride, fosfolipide și colesterol, niște grăsimi fără de care nu putem funcționa.

Zahărul, fructele și alcoolul obosesc cel mai mult ficatul

Și dacă munca asta nu era suficientă, aflați că zahărul, fructele și alcoolul obosesc cel mai mult ficatul. Fructoza, adică zahărul natural din fructe, nu poate fi metabolizată decât în ficat. Când mâncăm fructe în exces, miere sau zahăr și când bem suc de fructe solicităm la maxim ficatul. Alcoolul este un element care ne relaxează și ne face să ne simțim bine, însă are efect toxic pentru toate celulele din organism. Când apare alcool în circulație, ficatul este responsabil pentru neutralizarea și eliminarea lui rapidă din sistem. Că este vorba de zahăr sau alcool, pentru ficat e la fel de greu

Din păcate nu ne gândim niciodată la efortul la care este supus ficatul, pentru că mintea noastră iubește mâncarea copioasă, dulciurile și alcoolul. Mintea le face, ficatul le trage! Atenție mare: ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală. Cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat? La ecografie, când îl vedem infiltrat cu grăsime- se numește ficat steatozic. Cum facem să nu ajungem aici? Cu moderație din punct de vedere alimentar, odihnă și un strop de fosfolipide esențiale ca suplimente. Ăsta e marele nostru noroc: ficatul se vindecă și se reface, dacă avem grijă de el!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook, potrivit romaniatv.net.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.