DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

A fost devoalat NAȘUL scriitorilor din pușcării

mondonews.ro
carti

UPDATE: Profesorul a scris ulterior în ziarul pe care l-a fondat că NU a fost coordonator stiintific (așa cum relatează Agerpres citata mai jos), ci că doar a dat RECOMANDARI - vezi aici

Prof. univ.dr. Ion Marin de la Universitatea Hyperion apare drept coordonator ştiinţific pentru 24 de lucrări publicate de deţinuţi în ultimii doi ani, conform unei situaţii a cărţilor publicate din 2006 pana în 2015, transmisă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Vezi și: LISTA integrală a profesorilor care au dat recomandări pentru scriitorii din pușcării

Printre deţinuţii ale căror lucrări l-au avut drept coordonator ştiinţific pe Ion Marin se numără Sorin Roşca Stănescu, Dan Păsat, Dumitru Rebegea, Dan Diaconescu şi Florentin Scaleţchi. 

Prof. univ.dr. Viorel Cojocaru de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport a coordonat 15 lucrări semnate de oameni de fotbal precum George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea şi Vasile Avram. 

La rândul său, prof. univ.dr. Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice din Bucureşti a fost coordonator ştiinţific pentru nouă lucrări publicate în ultimii doi ani, dintre care opt semnate de Dan Voiculescu. 

Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav a coordonat şapte lucrări, printre autori fiind Marius Locic şi Cătălin Voicu. La alte cinci lucrări semnate de Cătălin Voicu apare drept coordonator conf. univ. dr. Dan Voinea. 

Conf. univ. dr Eugen Nicolăescu (Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir) apare drept coordonator la o lucrare semnată de Marius Petcu, iar mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, la două lucrări semnate de George Becali. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirma recent că există suspiciuni cu privire la caracterul ştiinţific al unor cărţi scrise de deţinuţi, subliniind că a cerut lista cu recomandările scrise ale profesorilor universitari şi "nu va fi deloc timidă" să ia măsuri dacă se vor constata încălcări ale legii. 

"Fac o analiză foarte serioasă pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură şi, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie (...). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va creşte, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss şi, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an", a declarat Raluca Prună pe 6 ianuarie la Digi 24. 

Ministrul Justiţiei a arătat că prevederea legală privind posibilitatea scăderii pedepselor pentru cei care scriu lucrări ştiinţifice în detenţie datează din anul 1969, însă problemele au început în ultimii ani, când a crescut foarte mult numărul cărţilor scrise de deţinuţi. 

"Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 - şase, în 2013 - 11, 2014 - 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări ştiinţifice. Am cerut ANP şi am dat publicităţii lista completă cu aceste lucrări şi sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte 'Zborul unui suflet gol' sau 'Biruinţă în suferinţă' poate fi calificată lucrare ştiinţifică. Asta prevede legea şi avem un regulament de aplicare a legii şi avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care o persoană condamnată doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care doreşte să scrie o asemenea lucrare ştiinţifică să ataşeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferenţiar, care atestă importanţa temei alese în domeniul ştiinţific respectiv (...). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziţie toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferenţiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări ştiinţifice", a spus Raluca Prună. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.