Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost testat, cu succes, un nou vaccin împotriva tuberculozei

MFE
Vaccinare

Un vaccin experimental împotriva tuberculozei a oferit rezultate promiţătoare, protejând jumătate dintre persoanele cărora le-a fost administrat, au anunţat oamenii de ştiinţă reuniţi marţi la o conferinţă în India, unde s-a afirmat că această reuşită medicală ar putea reprezenta o descoperire revoluţionară în lupta pe care cercetătorii o duc împotriva celei mai letale boli infecţioase din lume, informează DPA, potrivit Agerpres.

Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor din cauza tuberculozei în fiecare an pe plan mondial, ceea ce înseamnă că până şi un vaccin ce are doar un succes parţial ar putea avea un impact major în limitarea acestei maladii.

Rezultatele studiului au fost prezentate la o conferinţă organizată în oraşul Hyderabad din India, ţara cel mai grav afectată de tuberculoză, şi publicate în New England Journal of Medicine.

Noul vacciun a fost testat în 11 zone din Kenya, Africa de Sud şi Zambia pe un eşantion total de peste 3.500 de adulţi seronegativi dar care prezentau forme latente ale infecţiei cu tuberculoză, a precizat compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK).

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

Jumătate dintre voluntari au primit două doze cu vaccin, iar ceilalţi au primit injecţii cu un placebo. Treisprezece oameni din grupul de persoane care au fost vaccinate şi 26 de persoane din grupul placebo au dezvoltat forme active de tuberculoză.

Rezultatele finale au fost în concordanţă cu analizele primare, care au fost realizate după doi ani de monitorizare a voluntarilor şi publicate în 2018.

"Suntem încă o dată prudenţi, dar încântaţi, pentru că ne aflăm aproape de un vaccin împotriva tuberculozei", a declarat Paula Fujiwara, director ştiinţific al Uniunii Internaţionale Împotriva Tuberculozei şi a Bolilor Pulmonare, organizatoarea conferinţei.

Experţii consideră că va fi nevoie de realizarea unor teste suplimentare pentru a confirma această reuşită medicală şi în rândul altor populaţii, iar noul vaccin se află încă la câţiva ani distanţă de momentul în care va putea fi comercializat.

Actualul vaccin administrat împotriva tuberculozei, Bacillus Calmette-Guerin (BCG), creat în 1921, este adeseori ineficient.

"Aceste rezultate demonstrează că pentru prima dată după aproape un secol, comunitatea globală dispune de un nou instrument potenţial pentru a putea să ofere protecţie împotriva tuberculozei", a declarat Thomas Breuer, directorul medical al departamentului de vaccinuri din cadrul companiei GSK.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.