Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit de sub tipar al doilea număr din octombrie al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Tribuna, octombrie 2023

A ieșit de sub tipar al doilea număr din octombrie al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Semnalăm apariția numărului 507/16 octombrie 2023 al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o îndelungată tradiție istorică, de aproape 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

Într-o spectaculoasă formă grafică, noua ediție a Tribunei propune, ca de fiecare dată, articole inedite, într-o diversitate de rubrici și teme, acoperind o arie largă de preocupări culturale: de la filosofie, eseu, istorie literară, la comentarii literare, cronică plastică, teatru, film etc.

Remarcăm editorialul semnat de Mircea Arman, „Imaginativul poietic aristotelic și sensul problemei ființei în gîndirea greacă” – un text-sinteză în care filosoful reinterpretează teme clasice ale filosofiei, prin prisma conceptului său inedit, anume imaginativul poietic rațional aprioric.

„Polemica antiaristotelică: de la Atticus la Plethon” este titlul articolului, semnat de Viorel Igna, cu care debutează rubrica filosofie din acest număr, urmat de „Occident – Orient sau imposibila comuniune”, de Iulian Chivu și analiza lui Vasile Zecheru, „Alétheia ca rezultat al poziționării corecte în raport cu existența”.

Despre „Avertismente ale adevărului” scrie Andrei Marga în diagnoze, concluzionând că „Adevărurile filosofiei, ca, de altfel, și alte adevăruri, sunt, de fapt, avertismente”. Spațiul rezervat eseului găzduiește analize semnate de Nicolae Iuga, Isabela Vasiliu-Scraba și Christian Crăciun, iar la istoria literară găsim un nou text semnat de Radu Bagdasar.

„Mircea Arman – Între eleganța spiritului și duritatea spadei” este titlul comentariului care analizează una dintre cele mai recente cărți ale filosofului (Mircea Arman, „Între spirit și spadă”, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2022), în viziunea criticului și eseistului Iulian Cătălui. Despre alte producții editoriale recente scriu în acest nou număr al Tribunei Adrian Lesenciuc, Alexandru Sfârlea și Veronica Balaj.

Revista este ilustrată de artistul plastic Florin Șuțu. Lucrările publicate sunt analizate de Ani Bradea în textul intitulat „Heraldici poetice în pictura lui Florin Șuțu”.

Cititorii vor putea găsi și alte articole din bogata paletă de rubrici ale revistei, achiziționând noul număr al Tribunei, 507 - aferent perioadei cuprinse între 16 și 31 octombrie 2023, de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.